HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» PROEXTENDER v3 rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

» STUD 100 SPRAY EJAKULASI - www.kedaikuat.com
Mon Nov 14, 2016 6:38 pm by notrex

» PL SUPER GEL - www.kedaibatin.com
Sun Nov 13, 2016 2:07 pm by notrex

» PENIS SLEEVE - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 5:40 pm by notrex

» MACA MEN DELAY SPRAY RM80 - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 12:27 am by notrex

» Imax Delay Spray - www.kedaibatin.com
Wed Nov 09, 2016 5:53 pm by notrex

» GEL TAHAN LAMA - MEN SECRET GEL
Tue Nov 08, 2016 6:02 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 bila ibu bapa tentukan menantu...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Female
Posts : 392
Age : 31
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: bila ibu bapa tentukan menantu...   Wed Aug 20, 2008 11:41 am

BERCINTA bertahun-tahun bukanlah jaminan perhubungan yang terjalin atas dasar suka sama suka bakal berakhir ke jinjang pelamin.

Cita-cita untuk mengecapi kebahagiaan bersama hingga ke akhir hayat umpama `angan-angan Mat Jenin? bila tiba masanya mereka sendiri mengakui perhubungan cinta itu tidak akan direstui keluarga.

Sesuai dengan pepatah ?Diluah mati emak, ditelan mati bapak? - tiada yang dapat diperjelaskan lagi kerana keputusan muktamad sudah diberi keluarga yang tetap tidak merestui perhubungan cinta.

Hendak menangis air mata darah sekali pun, keputusan tetap sama. Keluarga tetap tidak merestui hubungan. Jika membantah, alamat derhakalah si anak, tidak pun dibuang keluarga.

Banyak faktor membuatkan satu ikatan cinta yang murni menjadi `terlarang?, tidak direstui keluarga. Perbezaan status, si kaya berkasih dengan si miskin; berlainan keturunan dan agama, suku kaum, budaya juga usia sering kali menjadi tembok penghalang sebuah percintaan.

Jangan ingat semua ini hanya kisah zaman dulu kala, zaman ibu bapa, mahupun datuk nenek dan moyang kita. Pasangan harus mengikut ciri yang ditetapkan ibu bapa dan keluarga, masih wujud di zaman teknologi maklumat (IT) yang serba maju kala ini.

Dalam kemajuan manusia, masih ada ibu bapa yang bertindak `kejam? menghalang perhubungan cinta anak sendiri. Kebahagiaan anak sanggup dikorbankan untuk kepuasan dan kebahagiaan diri sendiri.

Biarpun memberi alasan percaturan orang tua akan menjamin kebahagiaan hingga ke anak cucu, realitinya yang menanggung kekecewaan kelak adalah anak mereka sendiri.

Justeru, bukanlah sesuatu yang menghairankan apabila banyak rumah tangga yang diatur keluarga akhirnya berakhir dengan perceraian (walaupun tidak dinafikan ada yang kekal bahagia).

Mungkin ibu bapa begini lebih rela melihat rumah tangga anak-anak mereka hancur semata-mata kerana mahu menepati cita rasa ibu bapa.

Bagaimana pula jika anak-anak `mengugut? untuk kekal membujang andai percintaan terus-terusan dihalang? Biar tiada penyambung zuriat, biar ibu bapa tidak bercucu, tidak bercicit kalau itu lebih menggembirakan ibu bapa? Bukankah itu satu kerugian, lebih menyedihkan?

Tidak salah memberi pandangan atau nasihat buat anak-anak dalam memilih pasangan hidup. Namun, tidak harus sampai menghalang anak-anak membuat pilihan sendiri, apatah lagi hingga membuatkan anak-anak sanggup hidup membujang sampai bila-bila, kata ibu kepada empat anak gadis, Habsah Hassan yang juga Produser Filem dan Penulis Lirik terkenal.

Perkahwinan yang diatur keluarga, bagi Habsah, tidak lagi sesuai dipraktikkan ketika ini. Cuma, katanya, ibu bapa, sebagai orang tua, wajar memberi pandangan dari aspek keperibadian calon menantu, termasuk pegangan agama supaya rumah tangga yang dibina anak-anak terjamin kebahagiaannya.
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Fri Oct 17, 2008 5:22 pm

susah gak kalau berlaku camni...seeloknya si anak bila dah tahu org tua diorg camtu, seboleh2nya sebelum nak berkasih-kasihan dgn pasangan tu perkenalkanla dulu kat org tua..bila diorg ckp ok..teruskan la.. jgn dah bercenta bagai nak rak baru perkenalkan..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Mon Oct 20, 2008 10:27 am

sib baik la mak akma xmacam tu..dia jenis xkisah asalkan org tu rajin kerja bukan penyamun perompak n wat kerja-kerja haram sudah...
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Mon Oct 20, 2008 11:46 am

kalau mcm tu bole le.. saye rajin kije, bukan penyamun n perompak n x buat keja2 haram.. eheheheh... actually zaman skang ni parents pun da sporting arr.. kalau ada yg parent tentukan tu pun terlalu sket jumlahnya.

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Tue Oct 21, 2008 11:01 am

saya pun rajik keje..xpenah merompak n menyamun gak.. leh la jadi menantu mak akma nih..

apa yg parents wat tu untuk kebaikan kita gak kan..mana tau dia nmpk calon menantu yg di bawak tu cam xsesuai je..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Tue Oct 21, 2008 11:46 am

mane buleh..status mesti single n ada beberapa tapisan yg perlu dibuat oleh akma sendiri bukannya mak akma Razz

dah mak ayah jaga kita dari kecik mestilah dia nak serah kita kat org yg dia rasa seswai yang betul2 buleh jaga kita sebab tu la kadang2 ada mak bapak yang pilih menantu
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Tue Oct 21, 2008 11:57 am

~tapisan yg macammana tu..cuba bgtau.

well zaman skrg ramai yg dh kuar merantau dan ade pilihan memasing, ibu bapa just buat screen test je seswai atau x.
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Tue Oct 21, 2008 12:02 pm

mane leh bgtau nnt bocor ar tapisan tu
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Wed Oct 22, 2008 12:21 pm

jarang dh nak jupe ibubapa tentukan menantu..
kenbanyak dh open minden leh terima..
lenlah anak mak.. sure pilihan menantu ikut pilihan
n kesukaan.. susah kekadang kawen gan anak mak nie..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Wed Oct 22, 2008 12:23 pm

ada lg...tp bukan mak napak yg tentukan..nenek yg tentukan..
sian Iqbal...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Wed Oct 22, 2008 12:27 pm

fuhh.. akma siap ada soalan tapisan keselamatan tu... dasat gaks..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Wed Oct 22, 2008 1:57 pm

ada yg leh terima menantu pilihan anak tp xleh terima besannya atau ahli keluarga yg len.. contohnya : mak dia jenis suka jaga tepi kain org la.. abang dia penagih ke.. bapak dia kaki nombor ekor ke..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
sempoiajer79
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Female
Posts : 352
Age : 37
Location : Tingkat Seploh...
Status : Single
Joined : 2008-04-24

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Wed Oct 22, 2008 3:16 pm

ada kebaikan ada keburukannya dengan menantu pilihan ibu bapa nie.. jikalau dapat yang sememangnya menantu soleh/solehah, xper gak.. tp agak2 kalau dpt cam besan/biras yang perangai tak elok.. sebaiknya tak payah lah... before diikatkan oleh ibu bapa, better buat inspection dulu pada pasangan... kalau inspection x lepas... bg hujah2 dan bukti tersebut pada ibu bapa.. mana ada ibu bapa yang nak masa depan/rumahtangga anak mereka sengsara kan?...
Back to top Go down
View user profile http://sempoiajer.blogs.friendster.com/sempoiajer/
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Wed Oct 22, 2008 3:21 pm

cencuroot wrote:
ada lg...tp bukan mak napak yg tentukan..nenek yg tentukan..
sian Iqbal...

cam pernah dgr jerk nama iqbal tue..
huhuhuhu.. iqbal nak jd cucu mithali
tu dgr jerk cakap nenek.. kang kalo bangkang
tak dapat lak harta nenek yg menimbun tue
hehehehe..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Thu Oct 23, 2008 9:12 am

sib baik la makabah tak tentukan sapa yg patut jadi menantu dorang
kalu tak mau haru...
kebebasan memilih pasangan idup sendiri mmg bagus
ditambah plak mendapat restu ibubapa
tapi kalo pilihan sendiri tak mendapat restu ibubapa
cemaner lak tu? haru jugak...

apapon...mekasih makabah... I love you

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Thu Oct 23, 2008 9:29 am

hurmmm..
restu femili tu penting..
kalo hati kite da suke pun, tp femili tak restu tp still buat2 suke tok bahagiekan anak die, ia ttp takan bawa ke mane..
skali lagi ditekankan, restu ayahanda dan bonda tu penting tok kebahagian hingga ke akhirat..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Thu Oct 23, 2008 9:51 am

kalau mak abah ckp tak sesuai calon yg kita bawa tu..tanya dia kenapa..apa sebabnya.. masa ni la si anak perlu mainkan peranan yakinkan mak abah tu.. mungkin dari pandangan kasar/ luaran je mak abah nampak xsesuai..
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
snowhite
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 36
Age : 35
Location : kuala terengganu
Status : married
Joined : 2008-09-03

PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Sun Nov 02, 2008 11:50 am

akma kne wat tapisan btul2 yer..ana pasti calon akma y terbaik untuk diri akma mmmmuahhhhh!!
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
Sponsored content




PostSubject: Re: bila ibu bapa tentukan menantu...   Today at 5:32 pm

Back to top Go down
 
bila ibu bapa tentukan menantu...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» El barco

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Alam Perkahwinan-
Jump to: