HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 bila isteri dh tak cantik

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hunny_kono
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 90
Age : 34
Location : pahang
Status : married
Joined : 2008-04-15

PostSubject: bila isteri dh tak cantik   Tue Sep 02, 2008 12:44 am

email yg saya dapat..untuk tatapan sumer..yg elok dijadikan teladan..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.

Pembaca Semua,

Saya
ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2
tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan
bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka
tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka
mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali
suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan. Saya seorang
isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya
biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang
anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja
biasa saja.


Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami
saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih
dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya.

Saya
mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja
saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke
pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang
menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang
perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya
memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa
tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk
atau memegang saya, biasa shj kami akan bersama bila waktu malam
apabila dia perlukan saya.


Baru2 ini saya mendapat
tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut
bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat
tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu
kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan
seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya,
pada mulanya dia menafikan, tetapi setelah dikemukakan bukti dan
sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin
hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan
memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum,
membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya
hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya,
dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat
lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki
lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya
mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion
yang menarik.

Sedangkan
saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat
biasa saja, kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut
pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari,
Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan
berkain batik.

[size=9]Hari2 melihat saya
dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah
pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2. Tiada topik menarik separti
teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik, carreer, mempunyai
taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru
mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang
berjaya bila bersama wanita tersebut.

memang saya akur
tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini,
kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak
mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah
hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi
dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita
menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya
telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk
meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit
separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan
sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam
untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS
(Pendapat Saya) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan.
Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan
jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah
sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu
sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka,
bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah . Bagi
lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya
pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah
kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah
keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya...
InsyaAllah.......
Back to top Go down
View user profile http://friendster.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Wed Sep 03, 2008 9:16 am

Penting di sini kita memahami erti perkahwinan.
Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan
jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah
sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu
sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji.
Maka,
bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah . Bagi
lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya
pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah
kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah
keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya...
InsyaAllah.......


tertarik dgn ayat kat atas tue, tp dlm perkahwinan ni mesti ade give n take gak.. kalo suami tu da ckp xcantik, ppuan kene gak cari jalan tok buat diri tu cantik.. kan?? nowdays mcm2 cara ade.. xslh rasenye kalo cantik tok suami.. xsemestinya dok rumah (surirumah), xbole cecantik, wewangi.. pilihan tue ade kat tgn kite sendiri..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
ummi_miirul
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 701
Age : 37
Location : KL
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Sep 04, 2008 3:38 pm

yes ain, kalau kalau suami kata kita x cantik.. kita kena carik jalan camna nak cantikkan diri kita di mata suami. Tetapi.. suami juga kena ler pk gak.. kalau nak isteri cantik.. pakai minyak wangi.. kena lah beli minyak wnagi tuk isteri.. kalau nak isteri make up.. kena lah beli makeup tuk isteri.. kalau nak isteri pakai baju lawo2 even dok umah.. kena lah belikan baju.. pendek kata.. apa sahaja yang suami nak lihat pada seorang isteri.. suami kena lah sediakan.. x kan nak guna duit isteri gak kan.. kan... kan...

yaaaaiitt!!!

_________________
~Alwayz be My baby...~
Back to top Go down
View user profile http://chyralis.multiply.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Sep 04, 2008 3:56 pm

btoi tu kak lis..
kalo nk wife cantik pepandai la kluar modal..
bg moral support skali..
baru la smangt sket wife tu jadiknye..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
ummi_miirul
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 701
Age : 37
Location : KL
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Fri Sep 05, 2008 11:15 am

yup.. ini tak.. biasanya lelaki nie suka kondem jerk.. tapi moral support n modal tuh x dak.. so camna ler wife tuh nak pasang diri... kalau wife bekerja tuh okess lagik.. lebih parah kalau wife tuh suri umah.. dah arr bagi duit lauk pun cukup2... camna ler wife tuh nak simpan duit skit2 tuk menghias diri kan.. kan..


yaaaiitt!!

_________________
~Alwayz be My baby...~
Back to top Go down
View user profile http://chyralis.multiply.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Nov 20, 2008 11:37 am

ermm tu laa.. kalo nak wife cecantik
suami laa kena bagi support.. cakap elok2..
semua kan bole bawak bincang..
dh kalo suami nak smua perpect tapi
takde sikitpun sokongan malahan kutukan
baik tak yah.. kekadang wanita nie bile dh kawen
keperluan dan kepentingan kat diri sendiri
selalu diketepikan.. yg penting anak2 n suami..
apa yg ada itulah dipakai nya..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Nov 20, 2008 12:28 pm

siannya die...
mcm yg lain2 ckpkan tadi...
skang ni dah bnyk cara tuk wanita2 nak cantik..
tapi kena pndi pilih la...jgn smpi memudaratkan diri...
yang penting...niat..
cantik untuk suami...

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
irees_natasha
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 1332
Age : 34
Location : .. My Heart ..
Status : .. My Love ..
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Nov 20, 2008 12:35 pm

emm tul tu cik konah yang penting niat kita ...
dan jgn bila dah cantik tapi di salah gunakan kecantikan tu ....

pada irees penampilan dan kebersihan adalah faktor utama ...
kalo tak cantik pun tak per, yang penting kebersihan ... sedap mata memandang ... itu dah cukup, tak perlu terlalu over ....

_________________


" ... tiada insan suci yg tidak mempunyai masa lampau ...
    ... tiada insan berdosa yg tidak punyai masa depan ..."
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ivynatasha2002
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Nov 20, 2008 2:20 pm

yup..
kebersihan adalah yg penting...
kalau dah cantik2...tapi kuku panjang berdaki, rambot kelemumur, tak gune gak ye tak...
hehehehehehe

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Nov 20, 2008 2:38 pm

cantik ni subjektif..xsemestinya penampilan luaran..sentiasa bermuka manis kat suami..kalau muka cantik tp asyik wat muka masam je xguna gak..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
irees_natasha
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 1332
Age : 34
Location : .. My Heart ..
Status : .. My Love ..
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Thu Nov 20, 2008 4:24 pm

emm betul tu ....
kalo cantik tapi perangai buruk lagi parah ...
kalo leh biar la seimbang ....

_________________


" ... tiada insan suci yg tidak mempunyai masa lampau ...
    ... tiada insan berdosa yg tidak punyai masa depan ..."
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ivynatasha2002
ummi_miirul
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 701
Age : 37
Location : KL
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Fri Mar 27, 2009 2:31 pm

tapikan zam.. kebanyakkan lelaki.. perkataan cantik pada mereka bukan dari maksud yang agak subjektif... as yang zam katakan tuh... tapi lebuih dari segi penampilan. ada jugak suami yang malu tuk berjalan ngan isteri mereka sbb isteri x pandai tuk menjaga penampilan diri. lebih2 lagik bila di majlis2 keramaian... x bek tau....


yaaaiitt!!

_________________
~Alwayz be My baby...~
Back to top Go down
View user profile http://chyralis.multiply.com
Sponsored content




PostSubject: Re: bila isteri dh tak cantik   Today at 4:05 am

Back to top Go down
 
bila isteri dh tak cantik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» El barco

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Alam Perkahwinan-
Jump to: