HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Melajukan Sambungan Internet

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Melajukan Sambungan Internet   Wed May 28, 2008 10:33 am

Cara lajukan internet ini hanya dijurus kepada pengguna Microsoft Windows 98/ME/2K/XP/NT.
Kepada pengguna Linux/BeOs/RedHat/Lindows atau yang lain daripada Windows, sila minta bantuan daripada yang pakar didalam operating system tersebut. Berikut adalah beberapa cara untuk melajukan internet anda..

1. Defaultkan wallpaper anda,biarkan kosong.Bagi Windows 98/ME/2K/ ,default wallpaper ialah warna biru muda.Bagi Windows XP tidak dapat ditukar kerana wallpaper defaultnya ialah gambar Bliss.Jika gunakan wallpaper,terutamanya yang berwarna-warni ia akan membuatkan PC anda lagging semasa di IRC atau semasa melayari laman web.


2. Klik Start/Run dan taip msconfig.Klik pada bahagian Startup dan uncheck software yang anda fikir anda tidak mahu keluar pada masa anda start komputer anda..Semakin kurang yang keluar pada startup anda semakin lajulah proses permulaan komputer anda dan melajukan loading site didalam internet dan juga di IRC!

3. Kurangkan atau jangan run software yang terlalu berat seperti Microsoft Word semasa melayari internet, kalau anda ingin full acceleration semasa melayari internet jangan buka software yang lain seperti satu lagi window bagi internet explorer, ini akan melambatkan internet anda. Sama juga bagi pengguna yang gemarkan IRC yang ingin dapatkan fastest ping access buka satu IRC client sahaja jangan lebih daripada satu kerana ia akan melaggingkan PC anda.

4. Clearkan segala benda yang terdapat didalam Recycle Bin anda sebelum menyambungkan connection anda ke internet. Tidak lupa juga History anda dan Records. Klik Start/Settings/Taskbar and Start Menu/Advanced dan klik Clear.

5. Apabila anda connected daripada internet lebih daripada dua jam,restart computer anda dan reconnect kembalik jika anda terus melayari internet connection anda ke server akan mula drop dan anda akan mula terasa data/connection anda mula menjadi perlahan..

6. Jika anda menggunakan dialup dan menggunakan modem internal/external jangan lupa untuk update driver anda setiap 2 bulan untuk memastikan segala information hardware anda diupdate kerana selalunya driver yang anda dapat daripada CD adalah tidak updated atau yang menggunakan versi lama, justeru itu anda haruslah mendapat update file yang updated daripada site manufacturer modem tersebut.

7. Pada pengguna Internet Explorer, klik ikon Internet Explorer di Desktop dan klik Properties,Klik di bahagian Advanced dan scroll down ke bahagian Multimedia, untick bahagian yang tertulis Play animations,Play sounds,Play videos,Show pictures,Smart image dithering. Selepas ini anda tidak perlulah terkejut apabila anda melayari apa-apa site jika mendapati site itu tidak memaparkan sebarang gambar/flash/videos kerana yang ada hanyalah perkataan kerana anda telah set untuk tidak download sebarang gambar jadi ia akan melajukan internet anda semasa loading site.

8. Kemudian Klik Start/Settings/Control Panel/Network ,di bahagian Configuration klik 2X di Dial-Up Adapter dan klik pula Advanced.Klik IP Packet Size dan dibahagian Value pilih Large dan dibahagian seterusnya Record a log file pilih No..Klik Ok dan Ok sekali lagi dan restart komputer anda..

9. Pastikan komputer anda sentiasa berada didalam keadaan yang baik dan best setiap masa,connection akan drop jika komputer anda bermasalah seperti dijangkiti virus..

10. Kurangkan install game didalam PC anda jika mempunyai hard disk yang besar, sama juga kepada yang mempunyai hard disk yang besar…biarkan ruang yang lebih untuk swap file semasa anda surfing kerana file yang banyak didalam hard disk anda akan buat komputer lebih kerap hang/jam/lekat/kejung etc.

11. Gunakan Windows 2000 kalau anda inginkan kepantasan internet yang terlaju yang mampu dirempuh oleh sebiji dial-up modem didalam sebuah PC.Tidak kira Windows 2000 versi mana sama ada Server/Professional/Advanced Server ia adalah versi Windows yang menawarkan internet yang terpantas sekali yang pernah saya cuba dan mengalahkan Windows XP ~!

12. Line yang laju dan tidak drop adalah yang tidak lebih daripada 2km.Kalau lebih daripada 2km,data yang lalu daripada line anda mungkin akan drop jadi akan lebih mudah disconnect atau lagging ( lembab ).
Jadi kalau yang memang tinggal jauh daripada pencawang atau server telekom di Malaysia dari 2km jadi memang lembab jawabnya, kalau buat semua tips dekat atas itu line anda mungkin hanya akan meningkat dalam 2X ganda daripada yang lama berbanding line yang memang berdekatan dengan pencawang telekom iaitu dalam 6-7X ganda daripada line yang lama..Insya Allah !

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Tue Jun 03, 2008 11:46 pm

isk..bagi tips utk IE? ada lagi ke pengguna IE kat tdc ni? ehehehe...masanya utk berubah guys..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
hunny_kono
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Female
Posts : 90
Age : 34
Location : pahang
Status : married
Joined : 2008-04-15

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Sat Jun 07, 2008 2:16 am

kita dh guna mozilla..cmner?
Back to top Go down
View user profile http://friendster.com
notme
Bendahara
Bendahara
avatar

Female
Posts : 1746
Age : 35
Location : JB
Status : single not available
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Fri Jun 20, 2008 9:36 pm

ni utk IE je eh.... kalo yg guna broadband, bleh guna pakai tak tips ni..?
aku stil guna IE.. apa klebihan mozilla tu?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cyberminishop.blogspot.com
zulsa
Temenggung
Temenggung
avatar

Male
Posts : 595
Age : 39
Location : szbap
Status : three in the row
Joined : 2008-04-16

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Sat Jun 21, 2008 5:01 pm

banyak kelebihan mozzila tu.. terutama dalam multiweb surfing.
Back to top Go down
View user profile http://insanbakti.blogspot.com/
liesifoo
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Male
Posts : 41
Age : 40
Location : run-->gpedit.msc-->i'm here
Status : ::Nullified::Paranormal::softmaniac::
Joined : 2008-06-25

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Fri Jun 27, 2008 9:56 pm

salam.....tumpang lalu saya ahli baru...

ni sedikit penerangan nak tweak mozilla

di petik dari http://www.sifoo.org ( jangan mare Zoulle Gua Promosi sket gua punye site)

Yes, firefox is already pretty damn fast but did you know that you can tweak it and improve the speed even more?

That's the beauty of this program being open source.
Here's what you do:
In the URL bar, type “about:config” and press enter. This will bring up the configuration “menu” where you can change the parameters of Firefox.

Note that these are what I’ve found to REALLY speed up my Firefox significantly - and these settings seem to be common among everybody else as well. But these settings are optimized for broadband connections - I mean with as much concurrent requests we’re going to open up with pipelining… lol… you’d better have a big connection.

Double Click on the following settins and put in the numbers below - for the true / false booleans - they’ll change when you double click.

Code:
browser.tabs.showSingleWindowModePrefs – true
network.http.max-connections – 48
network.http.max-connections-per-server – 16
network.http.max-persistent-connections-per-proxy – 8
network.http.max-persistent-connections-per-server – 4
network.http.pipelining – true
network.http.pipelining.maxrequests – 100
network.http.proxy.pipelining – true
network.http.request.timeout – 300
network.http.request.max-start-delay -1000000


One more thing… Right-click somewhere on that screen and add a NEW -> Integer.
Name it “nglayout.initialpaint.delay” and set its value to “0”. This value is the amount of time the browser waits before it acts on information it receives. Since you’re broadband - it shouldn’t have to wait.

Now you should notice you’re loading pages MUCH faster now!
Back to top Go down
View user profile http://liesifoo.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Sun Jun 29, 2008 7:47 pm

yeah.. tweak ni work well for my forefox... nak buat pun tak susah.. ikut step2 dia je

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
notme
Bendahara
Bendahara
avatar

Female
Posts : 1746
Age : 35
Location : JB
Status : single not available
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Sun Jun 29, 2008 9:17 pm

aku baru nk donlod mozilla tu.. tp xleh arr.. broadband ni sengal yg amat... Crying or Very sad
slow connection... what 2 do?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cyberminishop.blogspot.com
liesifoo
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Male
Posts : 41
Age : 40
Location : run-->gpedit.msc-->i'm here
Status : ::Nullified::Paranormal::softmaniac::
Joined : 2008-06-25

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Sun Jun 29, 2008 11:49 pm

cik notme sila try ni kot laju u punye broadband

tukar dia punya DNS, pakai OPEN DNS

202.67.220.220
202.67.222.222

cuba ping pada google, tengok ada beza atau tidak

tq
Back to top Go down
View user profile http://liesifoo.blogspot.com
notme
Bendahara
Bendahara
avatar

Female
Posts : 1746
Age : 35
Location : JB
Status : single not available
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Mon Jun 30, 2008 11:16 am

maceh sipu.. nnt suh my bos try.. *buta IT sket* laughing

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cyberminishop.blogspot.com
liesifoo
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Male
Posts : 41
Age : 40
Location : run-->gpedit.msc-->i'm here
Status : ::Nullified::Paranormal::softmaniac::
Joined : 2008-06-25

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Mon Jun 30, 2008 12:06 pm

notme wrote:
maceh sipu.. nnt suh my bos try.. *buta IT sket* laughing

Ni installer baguih untuk yg x tau networking.

DSL Speed[/b] is a prefessional tool that will online smart optimize your DSL (e.g., ADSL, G.lite, IDSL, SDSL) connection speed to MAX. DSL Speed is for DSL PPPOE only prefessional tool and does not support the PPPOA NOR modem dialup networking.DSL Speed is a program that helps you optimize your DSL connection speed.



Here are some key features of "DSL Speed":



· Online Verify Your ISP's MTU And Your DSL Unique Optimize Value.

· Online And Offline Optimize Your DSL Connection Speed To MAX.

· Faster loading Web Pages.

· Tweaks DNS Errors Caching In Windows 2000/XP.

· Tweaks ICS In Windows 98SE.









Protected Message:
home



http://www.dsl-speed.org/


Download
rapidshare.com DSL.Speed.v4.5.Incl.Serial.rar

Back to top Go down
View user profile http://liesifoo.blogspot.com
notme
Bendahara
Bendahara
avatar

Female
Posts : 1746
Age : 35
Location : JB
Status : single not available
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Fri Jul 04, 2008 1:22 pm

Quote :
browser.tabs.showSingleWindowModePrefs – true
network.http.max-connections – 48
network.http.max-connections-per-server – 16
network.http.max-persistent-connections-per-proxy – 8
network.http.max-persistent-connections-per-server – 4
network.http.pipelining – true
network.http.pipelining.maxrequests – 100
network.http.proxy.pipelining – true
network.http.request.timeout – 300
network.http.request.max-start-delay -1000000
aku x jumpa lak bendalah kaler merah tu...
nape ek?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cyberminishop.blogspot.com
liesifoo
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Male
Posts : 41
Age : 40
Location : run-->gpedit.msc-->i'm here
Status : ::Nullified::Paranormal::softmaniac::
Joined : 2008-06-25

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Fri Jul 04, 2008 4:10 pm

rasanye...mozilla 3 dah x de coding tu.....abaikan aje
sesetengah coding tu hampir sama nye tweaknye
e.g network.http.max-connections – 48
Back to top Go down
View user profile http://liesifoo.blogspot.com
zulsa
Temenggung
Temenggung
avatar

Male
Posts : 595
Age : 39
Location : szbap
Status : three in the row
Joined : 2008-04-16

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Fri Jul 04, 2008 5:29 pm

Aku baru jee d/load Firefox 3.0.. memang ada bezanya berbanding version 2.0.. lebih laju dan ringan. ehmm lagi pun ini lebih "search" portal
Back to top Go down
View user profile http://insanbakti.blogspot.com/
notme
Bendahara
Bendahara
avatar

Female
Posts : 1746
Age : 35
Location : JB
Status : single not available
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Sat Jul 05, 2008 11:32 am

dah berjaya..hehe..
maceh mr.sipu...
dah leh browsing dgn laju n pantas.. yes

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cyberminishop.blogspot.com
musira72
Rakyat Jelata
Rakyat Jelata
avatar

Male
Posts : 2
Age : 45
Location : seremban
Status : married
Joined : 2010-10-27

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Wed Oct 27, 2010 12:27 am

mozila ver3 kebanyakkan dh tweak
Back to top Go down
View user profile http://gempak.org
liesifoo
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Male
Posts : 41
Age : 40
Location : run-->gpedit.msc-->i'm here
Status : ::Nullified::Paranormal::softmaniac::
Joined : 2008-06-25

PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   Sun Dec 12, 2010 8:08 am

ni thread 2008 la....skang dah kluar chrome dah..abaikan statement thread ni
Back to top Go down
View user profile http://liesifoo.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Melajukan Sambungan Internet   

Back to top Go down
 
Melajukan Sambungan Internet
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» There is NO recession on the internet
» The day the internet died.
» FINALLY... the internet affects politics as usual!
» Bell Canada!!! UNLIMITED Internet! is back!!!
» WHAT WOULD YOU DO IF YOU HAD NO INTERNET?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum II :: Teratak IT dan Teknologi-
Jump to: