HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 9:51 am

“Abang, minta izin untuk nikah seorang lagi,"

Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk? Dia menghela nafas panjang. Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin. Pengabisannya dia kembali kepada suaminya.


Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.


"Kau mampu Asraf, dengan gaji kau. Aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga,"

sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.


"Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis."


masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi, seusai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak-anak. Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.


"Abang, Aliyah setuju dengan permintaan abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu."

Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya. Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.


"Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?"

pelik benar permintaan isterinya. Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu?

Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan.Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak. Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu. Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.


"Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri abang?" terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau.


"Kak Aliyah yang minta,"masih lembut dia memujuk Qis.


"Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?"


"Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!"terkejut Asraf Mukmin.


"Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. abang dah lama hidup dengannya. abang faham."


Qistina mengalih pandangannya. Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina.


Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.


Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid. Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca AlQuran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan.


Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya. Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.tit...tit... sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya.


"Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik untuk abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama abang."


Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.


Kepada:Asraf Mukmin,Suami yang tersayang...


Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani,Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu.

abang yang dikasihi,

Genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.


1. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju-bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan abang. Aliyah tak sanggup abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana, apatah lagi abang nak menggalas dosa orang lain. Alhamdulillah, Aliyah sudah lengkap berpakaian seperti yang dituntut dalam Islam. Dia tidak sehebat Aliyah.Aliyah sayangkan abang...


2. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan abang. Aliyah tahu selera abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. kasihan nanti, tak makan lah pula anak-anak kita. Dia tidak sehebat Aliyah pernah tak kita beli makanan, sebab yang Aliyah tahu, abang cukup tidak suka makan makanan luar.Aliyah sayangkan abang...


3. aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak abang nanti untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung... Aliyah sayangkan abang...abang yang disayangi,cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. abang lebih memahaminya.

Ini penilaian selama 1 hari, abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.abang yang dicintai,Di dalam sampul ini ada borang keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak.Jika munajat abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina.

Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di sawarak. Menunggu abang...Aliyah sayangkan abang...Tetapi jika abang merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah... Aliyah sayangkan abang.

Tetapi, jika abang merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk abang.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran abang, roti canai..air tangan Aliyah.


Salam sayang,

Aliyah Najihah binti Mohd Hazery


Tangannya pantas membuka pintu biliknya. Di situ berdiri Aliyah Najihah bersama-sama hidangan sarapan pagi kegemarannya. Dia tersenyum!Benar, tiada isteri sehebat Aliyah isterinya!!!!!

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 9:55 am

tersentuh hati bace crite neh..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
ummi_miirul
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 701
Age : 37
Location : KL
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 11:44 am

pergh... orang pun x sehebat aliyah... hehehe... sungguh tenang dia menjalani ujian sebegini... hhmm... yaaaiitt!!

_________________
~Alwayz be My baby...~
Back to top Go down
View user profile http://chyralis.multiply.com
sHaFiZa
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 709
Age : 37
Location : Putrajaya
Status : Its complicated
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 12:42 pm

erm, bagos gak ni..
mmg btol..Islam tdk larang poligami..
tp dgn sbb yg kukuh bru bole..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/hafiza79
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 1:43 pm

terharunyaa...uuhuhuhuhu...sedeh... Embarassed

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 1:52 pm

sabar cik varjinah...semua tu dugaan..relakan je la..payung emas menanti di sorga sana...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 1:58 pm

siot ah bang zam2 ala kazam ni tau... Very Happy

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:10 pm

harap nnt dpt jadi sekuat aliya najihah ni..tp,xmo la suami kawin dua.. huhuuhuhhu..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:14 pm

btol tuh ain...kuat cam isteri dia tuh...

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:18 pm

hehehhehe...
byk dugaan & cabaran hidupberumah tangga ni kan cik konah..
dugaan poligami ni lah cabaran yg paling besar..
cam aliyah tu da perfect da.. tp suami stil gak nk psang dua..
ape la yg sorang laki ni nak sebenarnya.. xcukup ke dgn kasih sayang sorang wanita cam aliya tue.. nsb la aliya ni cerdik & tau cemane nak 'ajar' hasben dia..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:20 pm

selagi kita bernama manusia kita xakan pernah rasa cukup.. tu dugaan perasaan yg Allah nak uji kita.. benda2 camni jgnlah sampai cik v ngan ain takut nak kawin..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:20 pm

tu la ek..
kompom bnyk la cabaran pas kawen ni..
sbb tuh org ckp kawen ni bukan benda main2...
suka kawen..tak suke tinggalkan...

ermm...hasben die ni kira bruntung dpt wife cam aliyah tuh...
klu la sy jadi hasben die...malu..

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
sempoiajer79
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Female
Posts : 352
Age : 37
Location : Tingkat Seploh...
Status : Single
Joined : 2008-04-24

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:26 pm

org skrg dah salah erti kan tujuan berpoligami.. menjadikan Rasullulah sbg contoh tapi dorang tahu ker apa tujuan Baginda? nak poligami tp bakal isterinya tue anak dara, muda lak tue.... seksi meri... kalau betul niat nak tolong, nape x cari yg betol2 memerlukan (janda yg susah ker..)

tp mmg betollah... kakak ipar ada ckp (last week), kalau abg nak open branch, make sure dia kena cari yang lebih hebat dari kak ipar... kalau setakat sama atau kureng, baik tak payah...

pissed off xper lah.. x dapat payung mas pun xperlah.. kat umah pun dah banyak koleksi payung... sampai tak guna pun ada...
Back to top Go down
View user profile http://sempoiajer.blogs.friendster.com/sempoiajer/
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:31 pm

hahahahha..
tuh payung cap avon kak...hahaha

btol laa...Rasulullah dijadikan alasan utk berkahwin lain...tapi Baginda berkahwin ramai utk melindungi janda2 dari terus dihina dan idup susah..bukan kerana nafsu...

skang ni nak kawen lain...bakal bini bukan main seksi...ikut cara Nabi kunun...huhuhuhu

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
sempoiajer79
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Female
Posts : 352
Age : 37
Location : Tingkat Seploh...
Status : Single
Joined : 2008-04-24

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 3:35 pm

tu lah pasai... cakap ikut sedap mulut jek.. bila tanya sunnah nabi yang lain ternganga la pulak... kesian lah kat wife tu... sekalipun dia izinkan... si lelaki ni kena pikirlah apa yg dia cari dlm hidup.. kalau semata2 kerana nafsu, ikhtiarlah dulu last choice baru pilih poligami..
Back to top Go down
View user profile http://sempoiajer.blogs.friendster.com/sempoiajer/
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 5:36 pm

mehatespink wrote:
harap nnt dpt jadi sekuat aliya najihah ni..tp,xmo la suami kawin dua.. huhuuhuhhu..

takde wanita yg sanggup bermadu ain..pahit n perit tau..urmm

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 5:47 pm

yeke.. madu kan manis.. muhahahahhaha...

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 5:56 pm

yeker manis cik ain g try dulu erk..kalo madu lebah memang manis kalo hidup bermadu manis jugak erk..urm Evil or Very Mad

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 5:56 pm

mehatespink wrote:
harap nnt dpt jadi sekuat aliya najihah ni..tp,xmo la suami kawin dua.. huhuuhuhhu..

takde wanita yg sanggup bermadu ain..pahit n perit tau..urmm

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
ummi_miirul
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 701
Age : 37
Location : KL
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Wed May 28, 2008 6:37 pm

biarpun payung emas menanti di syurga.. belum tentu kita mampu galas ujian yang berat n besar nie. bukan calang2 orang yang rela, ikhlas bermadu. kalau dapat madu tuh jenis baik.. jenis bukan suka menjatuhkan yang lain okess arr.. tapi kalau dapat madu yang hampeh... daripada elok2 kita collect pahala.tup... silap rie bulan collect dosa.. tambah g dosa.. n for sure husband ler yang akan tanggung dosa yang lebih banyak.

as for husband plak, kalau sorang isteri mampu diberi bimbingan, didikan agama.. alhamdulillah syurga tempat dia... so.. kalau bercita2 nak bimbing lagi sorang.. mungkin x der hal lah.. tapi kalau sorang pun x tenbimbing... x kan kunun2 nak bimbing yang tambahan.. yer dak???

ikut sunnah nabi mmg jawapan fofuler di kalangan adam nie .. hanya tuk bab nie lah.. tapi kalau tanya bab lain.. hahah.. lum tentu nak ikut...


yaaaiitt!!

_________________
~Alwayz be My baby...~
Back to top Go down
View user profile http://chyralis.multiply.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Thu May 29, 2008 8:52 am

ckp pasal ni,teringat satu drama kat tV.. psal bermadu ni lar..
istri laki tu izinkan dia kawin lain sbb istri die xmampu berikan zuriat.. bila da kawin, istri kdua pun xmampu gak beri zuriat, so istri2 ni cdgkan pulak kawin 3.. istri ketiga ni adalah calon pilihan istri2 yg sedia ada.. tp yg xbestnya, disebabkan cemburu, istri ketiga ni sentiasa cuba utk menjatuhkan istri pertama yg baik budi.. huhuhuu..
taKOoootttt...

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Thu May 29, 2008 12:16 pm

mehatespink wrote:
ckp pasal ni,teringat satu drama kat tV.. psal bermadu ni lar..
istri laki tu izinkan dia kawin lain sbb istri die xmampu berikan zuriat.. bila da kawin, istri kdua pun xmampu gak beri zuriat, so istri2 ni cdgkan pulak kawin 3.. istri ketiga ni adalah calon pilihan istri2 yg sedia ada.. tp yg xbestnya, disebabkan cemburu, istri ketiga ni sentiasa cuba utk menjatuhkan istri pertama yg baik budi.. huhuhuu..
taKOoootttt...

urm citer kat astro ria tu eh ain..urm kalo tak silap tajuk mencari syurga kan..yang fauziah nawi, elly sustriati n norliah ghani eh..urm betul ker eje nama elly tue..apa2 jerlah..

sedeykan..sedey tgk fauziah nawi kena gan bini ke3 sedangkan dier gn rela hati bermadu..sebab dier tak leh berikan zuriat..bukan aje madu2 kena gan bini ke3..suami pun kena jugak..dikurungkan kat satu tempat yg org lain tak tau..zalim kan..semua sebab harta kan..urmm..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Thu May 29, 2008 1:37 pm

btol nina..cite tuar...
xknang budi btol wife no 3 tue, da tolong, da bg tmpt berteduh+tmpt manje2.. jd kuar ajar lakss..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Thu May 29, 2008 1:39 pm

haa tau takpe..kuang ajar tul laa..tu nama tak sedar diri..sebab sifat angkuh tu laa last2 dapat pembalasan..nak nyesal pun dh tak guna dh..dah lah guna nasi kangkang lak tue..mana nak aman..tak cium bau syurga

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Thu May 29, 2008 1:50 pm

last, ely tu dpt pnyakit kulit.. ishhh.. trok.. tu lar.. buat jahat dibalas jaht..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!   Today at 6:04 am

Back to top Go down
 
POLIGAMI ~ Dia tidak sehebat Aliyah!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Osman To Slip Into Coma In Beintehaa
» Who will come to Aliya's rescue?
» beintehaan 19 march 2014 SBb "zain aliya me pyar ki shuruwat"
» Beinteha 15 april 2014 SBB and SBS segment "zain aliya ki dil or dosti"

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Alam Perkahwinan-
Jump to: