HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 PENTINGKAH DARA?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
roll_honey
DYMM Permaisuri Teratak
DYMM Permaisuri Teratak
avatar

Female
Posts : 1681
Age : 41
Location : Bandaraya Pesisir Air
Status : Lumber HaraM
Joined : 2008-04-01

PostSubject: PENTINGKAH DARA?   Sun May 04, 2008 1:31 pm


Dara, adakah ia penting ?


Isu ini merupakan isu yang paling jarang diperbincangkan secara
terbuka. Ini mungkin disebabkan sikap masyarakat kita yang masih
menganggap ia sebagai isu peribadi yang boleh mengaibkan terutama
kepada golongan wanita.Walaubagaimanapun, apa yang bakal dikupas oleh
penulis bukanlah perkara yang berkaitan dengan kejadian biologi seorang
gadis, tetapi isu yang berkaitan dengan kesucian dan kehormatan seorang
gadis. Ini kerana, selain isu sosial, ia juga berkaitan dengan salah
satu institusi yang penting dalam Islam ? perkahwinan. Kecenderungan
penulis merenung isu ini datang dari pengalaman peribadi selama satu
dekad. Dalam Islam, ketika memilih calon isteri, seseorang pemuda
digalakkan mencari seorang gadis. Alasan yang diberikan adalah gadis
lebih menghiburkan dan sama-sama belajar bergurau senda. Sedangkan
seorang janda sudah mempunyai pengalaman dan memori dengan bekas
suaminya dulu. Hakikat ini diperkukuhkan lagi apabila peminangan
seorang gadis berbeza dengan cara peminangan seorang janda. Seorang
gadis tertakluk atas nasihat dan kawalan bapanya atau walinya sementara
seorang janda dianggap mampu berdikari dan membuat keputusan sendiri
mengenai calon suaminya.

Namun
begitu pada dasarnya tidak ada halangan untuk seorang pemuda untuk
memilih sama ada seorang gadis perawan atau seorang janda sebagai bakal
isterinya dan Islam sendiri tidak meletakkan syarat kepada teruna untuk
memilih gadis atau janda, Cuma digalakkan memilih gadis - dan ini
adalah isu hati lelaki semata-mata.

Dalam kehidupan realiti,
bagaimanapun ada lelaki yang sangat menitikberatkan soal dara. Bagi
mereka, dara menjamin kebahagian dan kepuasan. Pada hemat penulis,
lelaki jenis ini tidak arif tentang kedudukan yang sebenar. Lelaki ini
mementingkan nafsu dan menafsirkan dara sebagai satu kejadian biologi
pada jasad seorang perempuan. Menurut sumber ilmu kesihatan, kejadian
selaput dara ini sangat sensitif dan mudah pecah.Kehilangan dara tidak
semestinya seorang gadis itu telah melakukan hubungan jenis. Mungkin
ada aspek lain seperti kemalangan atau sakit yang menyebabkan seseorang
itu kehilangan dara. Pada hemat
penulis, kehilangan dara dalam
maksud ini tidak melibatkan kehilangan kesucian atau kehormatan seorang
gadis. Oleh itu, penulis tidaklah berminat untuk memanjangkan aspek
ini. Kita lebih cenderung melihat dari sudut harga diri seorang gadis.

Terus
terang kita nyatakan, isu dara dalam artikel ini maksudnya hubungan
seksual sebelum perkahwinan (zina) akibat meluasnya pergaulan bebas
dalam masyarakat kita.Oleh itu awal-awal lagi penulis isu ini adalah
isu sosial ; bukannya isu peribadi atau isu dikalangan wanita sahaja.
Keadaan ini menjadi lebih kompleks apabila batas pegaulan bebas di
kalangan remaja dan belia kita menjadi kian longgar. Pada waktu yang
sama, bagi menghadapi gejala seks sebelum nikah, sudah kedengaran di
kalangan lelaki teruna bahawa `dara itu sudah tidak penting'. Yang
penting bagi mereka ialah kasih sayang,kesetiaan, kejujuran dan hormat
menghormati antara suami isteri. Lagi pun apabila seseorang gadis yang
pernah terlanjur sudah bertaubat dan insaf,maka isu itu sudah tidak
timbul lagi.

Penulis percaya ramai orang bersetuju dengan
hujah di atas. Oleh itu kita akan tertanya-tanya perlukah lagi soalan
`apakah dara itu penting?'. Sekali lagi kita harus bersabar dan
berfikir lebih halus dan mendalam. Pandangan di atas samalah dengan
pandangan lelaki yang menafsirkan dara sebagai kejadian biologi pada
perempuan. Kedua-dua pandangan itu masih bersifat peribadi. Isu
sosialnya ialah apabila masyarakat (generasi muda) mula menganut idea
bahawa dara itu tidak penting maka secara tidak langsung merebak pula
idea seks sebelum nikah itu sesuatu yang boleh diterima. Jika idea ini
dianuti secara meluas, bukan isu dara yang perlu diatasi tetapi isu
zina dan pergaulan bebas.

Dalam masyarakat barat yang bebas
pergaulannya ?sekurang-kurangnya seperti yang digambarkan melalui filem
atau novel remaja - soal dara atau virginity sudah dianggap remeh.

Malah
sebenarnya ia dianggap sebaliknya. Dalam masyarakat kita atau
masyarakat timur yang asal seseorang gadis yang tidak dara (sudah
melakukan hubungan seks) dipandang rendah dan dicemuh. Lelaki teruna
mengelak diri dari mengambilnya sebagai isteri. Ibu bapa si gadis
berasa sangat malu.

Gadis itu sendiri berasa bersalah dan
berasa tertekan dan sedaya upaya menyembunyikan rahsia itu sehinggalah
ke saat akhir (seperti
tunang atau suaminya). Tetapi masyarakat barat melihat soal dara sebaliknya.

Sesiapa
yang masih dara dianggap mentah dan naif. Seseorang gadis yang pernah
melakukan hubungan seks ?selalunya ketika berusia belasan tahun
–dianggap matang. Gadis ini layak dianggap wanita (woman) bukan lagi
anak-anak perempuan (girl). Akibatnya, seseorang gadis yang tidak
mempunyai pasangan lelaki atau gagal memujuknya melakukan aktiviti
seksual mengalami tekanan perasaan dan penyisihan sosial remaja.

Secara
sedar atau tidak apabila unsur budaya asing dan bahan lucah tersebar
dengan bebas, masyarakat kita kini sedang menganuti idea yang
sama.Tiada siapa yang tahu. Hanya sekelompok remaja dan belia yang
mengetahui.Siapa tahu secara perlahan-lahan idea atau nilai generasi
muda terhadap dara sudah berubah mengikut idea remaja barat?

Secara
kesimpulannya apa yang hendak disampaikan oleh penulis ialah berkenaaan
runtuhnya institusi sosial kita. Remaja terutama gadis tidak lagi
menghiraukan tentang kesucian diri mereka. Gejala pergaulan bebas
semakin berleluasa. Pihak media pula seakan jaguh dalam memperkenalkan
budaya yang tidak sesuai dengan norma-norma kehidupan kita sebagai
seorang Islam. Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini?

Rasanya kita semua sedia maklum.

_________________
"Dunia Ini Adalah Perhiasan Dan
Sebaik-Baik Perhiasan Adalah Wanita
Yang Solehah."

"MAMA NABILAH"

Amin
Back to top Go down
View user profile
zulsa
Temenggung
Temenggung
avatar

Male
Posts : 595
Age : 39
Location : szbap
Status : three in the row
Joined : 2008-04-16

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Sun May 04, 2008 1:46 pm

hampir dimana mana saja thread mengenai sosial .. persoalan ini akan menjadi topik utama.. mengapa ???

mencerminkan sosiobudaya masyarakat Malaysia ?

penerapan nilai kemasyarakatan ?

atau sekadar satu pendidikan yg rasional dalam kekeluargaan.
Back to top Go down
View user profile http://insanbakti.blogspot.com/
roll_honey
DYMM Permaisuri Teratak
DYMM Permaisuri Teratak
avatar

Female
Posts : 1681
Age : 41
Location : Bandaraya Pesisir Air
Status : Lumber HaraM
Joined : 2008-04-01

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Sun May 04, 2008 4:44 pm

ank muda kita zaman sekarang mmg SOSIAL agaknya

nak salahkan MAKBAPAK tak adil...dah besar panjang tak mungkin tak dapat berfikir dgn baik

TERPENGARUH mungkin ni la salah satu..(kawan ramai..apa salah cuba) bkn makbapak tau.

AGAMA sebenarnya inilah yg kurang..kalu diri sendiri bertanggungjawab pada agama (ALLAH) secara automatik bertanggungjawab pada diri,keluarga, bangsa dan negara

_________________
"Dunia Ini Adalah Perhiasan Dan
Sebaik-Baik Perhiasan Adalah Wanita
Yang Solehah."

"MAMA NABILAH"

Amin
Back to top Go down
View user profile
irees_natasha
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 1332
Age : 35
Location : .. My Heart ..
Status : .. My Love ..
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 10:57 am

emm pada irees zaman sekarang nii dara dah tak penting lagi ...
kalo kita lihat anak muda sekarang nii banyak yang dah hanyut ...

_________________


" ... tiada insan suci yg tidak mempunyai masa lampau ...
    ... tiada insan berdosa yg tidak punyai masa depan ..."
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ivynatasha2002
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 11:16 am

bg kita org islam, dara tu penting sbb dia menunjukkan kesucian gadis tu.. susah jgk keluarga belah lelaki nak terima menantu yg xberdara.. tp kalau kena rogol nak wat camna kan..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
roll_honey
DYMM Permaisuri Teratak
DYMM Permaisuri Teratak
avatar

Female
Posts : 1681
Age : 41
Location : Bandaraya Pesisir Air
Status : Lumber HaraM
Joined : 2008-04-01

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 11:31 am

irees_natasha wrote:
emm pada irees zaman sekarang nii dara dah tak penting lagi ...
kalo kita lihat anak muda sekarang nii banyak yang dah hanyut ...

cam tu ek irees...huhuhu...

tp kalo akak la kan perkara pertama kalo anak akak

nak tawen...akak nak bakal isteri dia lah yg masih suci

sbb ianya menentukan keturunan..

mula2 nak suh dia ngaji dulu

kalo ok...lulus...

muahaha cam sirem plak mama nabilah ni..

_________________
"Dunia Ini Adalah Perhiasan Dan
Sebaik-Baik Perhiasan Adalah Wanita
Yang Solehah."

"MAMA NABILAH"

Amin
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 11:52 am

urm kalo bab dara nie urm payah gak nak cakap..

kesucian gadis memang penting bagi sesebuah keluarga but kita leh tgk bapa ramai anak muda skrg yg ke arah itu..malahan budak2 sklh lagi advanced..kita leh tgk zaman kemodenan skrg semua ada..byk sumber2 yang leh mereka dapat..lagi mudah hp..boleh dikatakan hampir kebanyakan budak2 sklh memiliki hp..bukan yang biasa tapi yg ada video n kamera..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:09 pm

lelaki yang baik adalah untuk perempuan yg baik... tapi ntahlah zaman skang ni.. memacam bole jadi.. kalau kita lelaki, n dapat tau isteri kita takde dara pada malam pertama.. adakah kita bole terima kalau dara tu ilang tanpa disengajakan... hmmm...

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:13 pm

kalau perempuan tu terlanjur ngan bf..pastu insaf... camne? leh ke laki nak terima?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:21 pm

urm..lelaki payah nak terima kalo isteri yg dinikahi telah hilang dara..tapi penah tak lelaki tue pikir.. diri dier camne lak..ada teruna lagi ker??? memang laa tak nampak but kalo nak pilih isteri yg sebaik mungkin tanyalah diri sendiri camne lak..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:36 pm

diri laki yg camtu tu lain le..kat tdc ni byk laki yg baik2..komen pun berdasarkan sikap baik diorg le.. Smile

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:39 pm

urm yeker a.zam..leh caya ker?? Evil or Very Mad

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:44 pm

leh...kbykan laki sini dah jumpa dah.. byk dah kawen pun..hehe..dika sorang je bujang..tanya dia leh terima x perempuan xberdara..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:48 pm

hehehe..urm tak bapa kenal dika laa..takkan nak tanya gitu..soklah sensitif tue..kang sia2 jerk kena sembur..huhu

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:50 pm

dika xsembur merata2..haha...tp bab dara ni terpulang pada hati kita.. kalau dah terjatuh chenta dgn yg xberdara nk wat camne..hati dah suka..terima je le..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:52 pm

sembur apa tue?? huhu

tulah pasal..terpulang kat individu tue sendiri..

tapi kan camne lak kalo lelaki tue sengaja buat gan pompuan

tu semata2 taknak lepaskan pompuan tue.. konon ikat laa..

then mereka kawen jugak.. ppompuan tu tak berdara kerana lelaki

tue..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 12:57 pm

lelaki kat tdc ni bebaik n kami ni semua still teruna lagi sampai skang.. ehehehe..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 1:00 pm

teruna???? urm

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
mehatespink
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2860
Age : 34
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 3:21 pm

erkkkk...
teruna ke??
muhahahahha...
dara tu mmg penting bg sorg lelaki yg blom bergelar suami..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 3:25 pm

lelaki sentiasa teruna...xde benda yg boleh mempertikaikan keterunaan seorg lelaki..hehe

jodoh pertemuan dah di takdirkan..kalau si lelaki dapat yg xberdara..terima je la.. kepada perempuan2 tu jagalah kehormatan diri tu..jgn terpengaruh pujuk rayu lelaki...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 3:44 pm

sebab tak nampak ler lelaki bole buat apa saja..

tapi tulah kalo nak pompuan yg dara so pikirlah

diri sendiri dulu..memang org tak nampak tapi

ALLAH nampak tau..huhu

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 3:46 pm

kalau semua fikir ALLAH..takde le istilah perempuan xberdara sebelum kahwen.. pokok pangkalnya kembali kepada ajaran ISLAM...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 3:53 pm

urm tulah.. tak berdara sbb nafsu..lelaki pun tak leh nak memilih sgt..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara
avatar

Male
Posts : 5644
Age : 29
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 4:04 pm

kita nak kawen bukanlah nak kata memilih..tp fikirlah apa yg selayaknya untuk kita..kita d beri akal untuk menilainya..

lelaki kan di beri ciri2 yg perlu di nilai sebelum mengambil perempuan untuk di jadikan isteri..contohnya akhlak dan agamanya..keturunan dan kesuburannya..kecantikan dan kekayaannya..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2324
Age : 32
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   Mon May 05, 2008 4:11 pm

urm tue memang tak dinafikan..nak kawen bukan cam tukar baju..tak suke buang nak amik..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: PENTINGKAH DARA?   

Back to top Go down
 
PENTINGKAH DARA?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Dara Creasey tweets (S6)
» 7x21 "IN PLANE SIGHT" spoilers - Dara Creasey ep
» [Engsub] Hwasin Ep.18 & 19 {Lee Hyori, Dara, CL & Lee Joon}

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Kemasyarakatan-
Jump to: