HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 6 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 6 Guests

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 6 cara menjaga tayar kereta anda

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ilhamhainy
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Female
Posts : 89
Age : 42
Location : seremban
Status : married
Joined : 2009-03-26

PostSubject: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue May 19, 2009 9:49 am

TAYAR komponen paling
utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. Jika rosak, ia boleh
menyebabkan kemalangan, sekali gus mengancam nyawa pemandu dan
penumpang tanpa diduga.

Cuba periksa tayar kereta anda.
Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain
terdapat satu penyambung. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang
sama dengan bunga, ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga
hingga empat bulan, bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan
kenderaan.


Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta.

PERTAMA
Pilih
saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Sebagai contoh, jika
Proton Wira 1.3 dan hendak menggunakan sport rim, cukuplah setakat saiz
rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci, kekuatan pecutan
kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan tepat, semua
peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat.


KEDUA
Selepas mendapat saiz sesuai,Prhatikan di bahagian tepi
tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke
permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita
maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun).


Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut
piawaian tayar antarabangsa, ia hanya boleh bertahan selama dua tahun
selepas dikilangkan.

KETIGA
Mengenai saiz, cuba perhatikan
rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi
tayar. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai
kelebaran 205 mm, ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50
peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16
inci. Huruf VR bermaksud, tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240
km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar.


KEEMPAT
Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import.
Bagaimanapun, kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan
apabila digunakan di Malaysia yang panas terik, jangka hayatnya lebih
pendek.

KELIMA
Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Caranya, tayar
depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan
ditukarkan ke kiri belakang.

KEENAM
Sekiranya
kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat
berbanding di tengah, ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang.
Back to top Go down
View user profile http://www.ilhamhainy.blogspot.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2860
Age : 34
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue May 26, 2009 9:31 am

kalo tayar 'makan sebelah' tu ape maknanye ea??

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue May 26, 2009 10:16 am

kalau makan sebelah tu maksudnya allignment keta anda itew ada sumthing wrong.. kalau stereng gegar2 tu kena timbang tayar atau buat balancing tayar itu.

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
mehatespink
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 2860
Age : 34
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue May 26, 2009 11:10 am

o, tengs cegu.
ingtkan makan sebelah tu, tayar tu makan sensorang. makan sebelah phak je, tamo share2. ark ark ark. Razz

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue May 26, 2009 12:14 pm

kalo takmo share koin makan je tayar keta tu k.. hihihi..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
roll_honey
DYMM Permaisuri Teratak
DYMM Permaisuri Teratak
avatar

Female
Posts : 1681
Age : 41
Location : Bandaraya Pesisir Air
Status : Lumber HaraM
Joined : 2008-04-01

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue Jun 30, 2009 2:26 pm

mehatespink wrote:
o, tengs cegu.
ingtkan makan sebelah tu, tayar tu makan sensorang. makan sebelah phak je, tamo share2. ark ark ark. Razz

Laughing HAHAHAHAHA LEAN MACAM JER BUNYI TAYAR KOIN NEH HAHAHA ADOIIII LA.....(SABO JER LA)

KALO TAYAR BUNYI CAM CEKGEDUK2 TU (CAM KUDA NABILAH)
BILA BAWAK SLOW TU APA EK ?

KALO BAWAK LAJU OK JER.. scratch

_________________
"Dunia Ini Adalah Perhiasan Dan
Sebaik-Baik Perhiasan Adalah Wanita
Yang Solehah."

"MAMA NABILAH"

Amin
Back to top Go down
View user profile
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue Jun 30, 2009 6:58 pm

yg tu mebi tayar makan x rata.. rasa/raba surface tayar tu tengok, ada bunga yg naik n turun tak. simptom ni tjadi bila absorber da osak so kena le tukar absorber skali.. satu lagi bunyi tu bole jadi sebab rim da belok sket.. hihihi.. ada terjun lobang tak?

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
roll_honey
DYMM Permaisuri Teratak
DYMM Permaisuri Teratak
avatar

Female
Posts : 1681
Age : 41
Location : Bandaraya Pesisir Air
Status : Lumber HaraM
Joined : 2008-04-01

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Tue Jul 07, 2009 10:26 am

Very Happy ooo cam gitu opernya ya..

mmg betul apa yg cekgu cakap kat atas tu..
dah tukar semua tayar 4 biji tu semua dah gelembong
bila g servis abis duit haku abisss...

_________________
"Dunia Ini Adalah Perhiasan Dan
Sebaik-Baik Perhiasan Adalah Wanita
Yang Solehah."

"MAMA NABILAH"

Amin
Back to top Go down
View user profile
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab
avatar

Male
Posts : 5286
Age : 37
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Wed Jul 08, 2009 12:10 pm

absorber x check ke? normally kalau jd mcm tu sebab absorber osak.. hmm..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
qaidah
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 228
Age : 34
Location : senawang
Status : maried
Joined : 2009-06-22

PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   Sat Dec 19, 2009 11:42 am

musim2 hujan ni...tayar kena byk bunga tu...berbahaya
Back to top Go down
View user profile http://shamsul144@yahoo.com
Sponsored content




PostSubject: Re: 6 cara menjaga tayar kereta anda   

Back to top Go down
 
6 cara menjaga tayar kereta anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» There's a Prototype for Everything
» Tamarindus - looking for large old examples
» Huge 30 year old bougainvillea

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum III :: Teratak Kereta Motor-
Jump to: