HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» Bazooka Pills 60 BIJI RM220 | www.kedaikuat.com 0133066540
Yesterday at 6:04 pm by notrex

» Vimax Izon Original RM220 | www.kedaikuat.com
Sun Dec 04, 2016 6:18 pm by notrex

» PROEXTENDER v3– rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

» STUD 100 SPRAY EJAKULASI - www.kedaikuat.com
Mon Nov 14, 2016 6:38 pm by notrex

» PL SUPER GEL - www.kedaibatin.com
Sun Nov 13, 2016 2:07 pm by notrex

» PENIS SLEEVE - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 5:40 pm by notrex

» MACA MEN DELAY SPRAY RM80 - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 12:27 am by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Tips hendak seronok bekerja

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Tips hendak seronok bekerja   Tue Apr 21, 2009 11:32 am

Tips utama :

Cuba buat seolah2 pejabat tu rumah korang

Oppss jangan salah anggap. Saya tak suruh korang tidur kat pejabat tu seperti korang tidur kat rumah korang sendiri. Pejabat is pejabat. Pejabat ialah tempat kita kerja. Korang tak boleh suka2 buat macam rumah sendiri. Tapi apa yang saya cuba sampaikan ialah, korang mesti cuba untuk TUKAR SUASANA pejabat tu macam seolah2 korang sedang berada di rumah korang.

Macammana nak tukar suasana?

  • 1- Hias tempat duduk

Korang boleh letak bunga dalam pasu kecil dan letakkan atas meja kerja korang. Boleh juga lekatkan gambar2 suami/isteri, anak2, ibu bapa atau gambar sesiapa saja yang korang suka. Ada kawan saya dia letak gambar ‘Siti Nurhaliza’ kat meja dia…huhu. Selain itu, boleh juga lekatkan kata2 motivasi yang boleh membakar semangat korang.



  • 2- Jangan biarkan meja bersepah

Susunla dokumen dan kertas2 atas meja korang dengan rapi. Jangan biarkan ia berserabut, bersepah dan kusut masai. Sebab ia hanya akan memeningkan kepala korang.
Atas meja saya, saya letakkan 2 ‘tray’. Satu tray untuk kerja/dokumen yang belum settle dan 1 tray untuk kerja/dokumen yang dah settled. Jadi meja saya sangat kemas sehingga mendapat pujian dari kawan2 saya…

  • 3- Sembur ‘air freshener’ kegemaran anda

Ini bagi pejabat yang kedekut la. Contohnya pejabat tempat saya kerja ni, tak ada disediakan penyembur ‘air freshener’. Budget tak cukup katanya. Takper, diorang tak sediakan, saya boleh beli sendiri. Jadi, saya ambil inisiatif untuk beli ‘air freshener’ kegemaran saya sendiri. Setiap sejam, saya akan semburkan ‘air freshener’ untuk memberikan kesegaran di tempat duduk saya. Sampai Amoi yang duduk depan saya tu pun turut sama meniru saya dengan membeli air freshener dia sendiri… haha



  • 4- Tukar ’style’ tempat duduk sekali sekala

Biasanya apabila saya rasa sedikit bosan dengan style meja saya, saya akan lakukan beberapa pertukaran ’style’. Contohnya, saya akan tukar tempat letak tray dokumen, tukar gambar2 yang dilekatkan, tukar posisi meja, tukar bunga, tukar gambar desktop dan macam2 lagi la. Pendek kata, saya akan cuba ubah ’style’ meja tempat duduk saya tu menjadi lebih ‘fresh’ dan ‘baru’. Dengan itu, saya dapat merasakan satu suasana yang berbeza dan ‘fresh’ jer gitu…

  • 5- Pergi ‘kacau’ orang lain atau ‘merewang’ sekejap bila rasa bosan

Saya kalau rasa bosan jer, terus pergi ‘jalan2′ atau ‘merewang’ ke department lain untuk ‘tukar angin’ dan cari ‘mood’ baru. Ada orang kata perbuatan saya ni sebagai ‘mengulor’ atau ‘ponteng’ kerja. Tapi pada saya, kita kadangkala perlu juga buat begitu untuk memberikan ’semangat baru’ atau tukar angin. Jangan lebih2 dah la. Biasanya kalau saya bosan,saya akan pi ke tempat kawan2 baik saya dan tegur/berbual2 sekejap dengan diorang. Biasanya masa yang saya ambil hanya sekitar 5 minit jer…pastu saya kembali semula ke meja saya dan sambung kerja… Dengan cara ini, rasa bosan saya dapat dikurangkan dan rasa lebih bersemangat untuk meneruskan kerja…

Begitulah beberapa tips yang saya sendiri amalkan dalam usaha saya untuk menjadikan kerja yang saya lakukan lebih seronok dan tidak bosan.
Korang pulak, apa korang buat kalau rasa bosan kerja? Ada apa2 tips atau petua yang korang amalkan untuk rasa lebih seronok bekerja?

Tips dari pakarhowto.com

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
ilhamhainy
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 89
Age : 41
Location : seremban
Status : married
Joined : 2009-03-26

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Tue Apr 21, 2009 1:06 pm

baguzz tul tips en.cencuroot

1.Cuba buat seolah2 pejabat tu rumah korang

(ini mmg biasa wat..kok da penat ai tidoq bwah meja buat lagu..kok rasa nak nyanyi ai nyanyi sepuas ati)

2.
Hias tempat duduk

(x lei nak hias sangat x seswai tp ada la ltak display keta,motor kapatebang kat pc)

3.Jangan biarkan meja bersepah


(sekejap je kemas pas tu tunggang-langgang.kemas sangat cam x de keje jee...x seswaii)

4.Sembur ‘air freshener’ kegemaran anda


(ini mmg ai buat coz bos ai mmg haji bakhill...bosssss.haip-haip!)

5.Tukar ’style’ tempat duduk sekali sekala

(ooo...cannot..cannot..tpt ai la yg paling seswai nak melayari segala yg blue..aka bluess..klo tukar takut ai bercerai lak ngn korang sume)

6.Pergi ‘kacau’ orang lain atau ‘merewang’ sekejap bila rasa bosan

(ini mmg sudah semestinya...g lompat2 katak dlm bilek bos ke..g kacau zek auwauw kat kedai roti ke...biasa dia ye..haip)

Kesimpulannya tips ni mmg baguss..
cheers
Back to top Go down
View user profile http://www.ilhamhainy.blogspot.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Tue Apr 21, 2009 1:11 pm

kesemua tips tu mmg ai praktikkan..
sbb tu la ai sronok kat sini.
hehe.

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Tue Apr 21, 2009 1:56 pm

yg no 4 tu xpenah wat lg.. camne memula masuk keje camtu la kedudukannya..
patut xsonok..hehe

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 11:14 am

ai tade pejabat kalu cane ea... da le x duduk setempat.. kejap kelas ni kejap kelas tu.. iskkk..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 11:19 am

air freshner ko kena bawak setiap masa zol.. student ko kan jenis suka kentut busuk.. hahhaha

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
ilhamhainy
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 89
Age : 41
Location : seremban
Status : married
Joined : 2009-03-26

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 11:29 am

adjust kat kerusi je la zoulle.stail duduk tu tukar2 le baru tak bowing.anak murid tentu suka.buat la satil ala2 stunt sket ke
Back to top Go down
View user profile http://www.ilhamhainy.blogspot.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 11:30 am

satil? satay ke? ok gak idea tu zol.. wat aktiviti luar sambil bakar satil mmg xbosan zol..cuba la

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
ilhamhainy
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 89
Age : 41
Location : seremban
Status : married
Joined : 2009-03-26

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 11:32 am

typing error la kenkawan..stail...wah..wahh.wahh
Back to top Go down
View user profile http://www.ilhamhainy.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 12:45 pm

air freshner kalau aku bawak sure bebudak buat perfume nanti.. sedangkan pewangi tandas pun diorang bawak balik umah buat wangikan umah diorang, inikan plak air freshner.. hahahaha

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 12:49 pm

hehe.. biasalah zol..dah kawasan org asli pedalaman..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 12:53 pm

huahuahau.. biasa le tu zammmm.. nak buat cane.. tapi gosok gigi n pakai sabun diorang da terrer arrr

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 12:58 pm

lepas ni ko ajar la sikat rambut la..xde la nmpk kerinting kust sgt..hehe

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 1:09 pm

bebudak aku mana ada rambut kerinting.. sket2 tu ada le.. tu spesis lain arr yg mcm negro tu

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Wed Apr 22, 2009 1:11 pm

sib baik x..sbb kerinting ni leh berjangkit gak tau...hahaa

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
irees_natasha
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 1332
Age : 34
Location : .. My Heart ..
Status : .. My Love ..
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Mon Jun 22, 2009 4:31 pm

  • 5- Pergi ‘kacau’ orang lain atau ‘merewang’ sekejap bila rasa bosan

  • huhuhuhuh ... tang nii memang selalu orang buat .... hehheheheh
    abis dak2 opis nii kena kacau ....

    _________________


    " ... tiada insan suci yg tidak mempunyai masa lampau ...
        ... tiada insan berdosa yg tidak punyai masa depan ..."
    Back to top Go down
    View user profile http://profiles.friendster.com/ivynatasha2002
    roll_honey
    DYMM Permaisuri Teratak
    DYMM Permaisuri Teratak


    Female
    Posts : 1681
    Age : 40
    Location : Bandaraya Pesisir Air
    Status : Lumber HaraM
    Joined : 2008-04-01

    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Tue Jun 30, 2009 1:50 pm

    Cuba buat seolah2 pejabat tu rumah korang

    KALO KAT UMAH I MMG BISING...TAK SESUAI PLAK
    KAT OPIS NAK BISING2


    • 1- Hias tempat duduk
    HIAS ???? MANA MAU TARUK FAIL YG MENGGUNUNG GANANG NI ????

    • 2- Jangan biarkan meja bersepah

    MMG TAK SKE SEPAH PONG TP NGAN SENDIRIKNYA BERSEPAH2
    MUAHAHA.....


    • 3- Sembur ‘air freshener’ kegemaran anda

    HUHUHU I MABUK BAU...TGH MABUK NIHHH....ADOIIII

    • 4- Tukar ’style’ tempat duduk sekali sekala

    CAM STYLE RAMBUT KER ? RASANYA NYA TAK LA SEMUDAH TU..
    BANYAK MENDE KENE GERAK SANA SINIIIII...


    • 5- Pergi ‘kacau’ orang lain atau ‘merewang’ sekejap bila rasa bosan

    Laughing YANG NI MMG PATUT....HAHAHAHA KERJA MUDAH MOOOO KITA
    KACO SANA SINIIII.....

    TINGGALKAN KERJA YANG MENGGUNUNG TU BIORRR LAGIKK TINGGIIIII..
    JOMMMM

    _________________
    "Dunia Ini Adalah Perhiasan Dan
    Sebaik-Baik Perhiasan Adalah Wanita
    Yang Solehah."

    "MAMA NABILAH"

    Amin
    Back to top Go down
    View user profile
    kopiehitam
    Darjah Setia Di Raja
    Darjah Setia Di Raja


    Female
    Posts : 91
    Age : 37
    Location : kayangan daa...
    Status :
    Joined : 2008-04-01

    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Fri Jul 17, 2009 5:34 pm

    cam menarik jer.. hehehe..
    Back to top Go down
    View user profile
    gee
    Darjah Setia Di Raja
    Darjah Setia Di Raja


    Female
    Posts : 210
    Age : 44
    Location : seberang tambak
    Status : M3
    Joined : 2008-06-23

    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Fri Jul 31, 2009 11:01 pm

    Apa2 pun, kita mesti feel happy nak ke keje, barulah boleh bekerja dgn seronok!
    Back to top Go down
    View user profile http://tinyurl.com/geehmn
    irees_natasha
    Temenggung
    Temenggung


    Female
    Posts : 1332
    Age : 34
    Location : .. My Heart ..
    Status : .. My Love ..
    Joined : 2008-04-03

    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Thu Aug 20, 2009 12:07 pm

    emm info yang bagus ... memang benar, sekali sekala patut hias meja .. baru la ada semangat nak bekerja .. kalo tak macam malas jer nak g keja ...
    Back to top Go down
    View user profile http://profiles.friendster.com/ivynatasha2002
    qaidah
    Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
    Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


    Female
    Posts : 228
    Age : 34
    Location : senawang
    Status : maried
    Joined : 2009-06-22

    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Fri Sep 18, 2009 12:01 pm

    kalau keje sendiri....balun yo la kan
    Back to top Go down
    View user profile http://shamsul144@yahoo.com
    NeCaRaS
    Rakyat Jelata
    Rakyat Jelata


    Male
    Posts : 7
    Age : 29
    Location : Serdang
    Status : Single
    Joined : 2009-06-09

    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Fri Oct 16, 2009 11:28 pm

    Baguih betol tips2 nie..leh r dicube yer
    Back to top Go down
    View user profile
    qaidah
    Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
    Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


    Female
    Posts : 228
    Age : 34
    Location : senawang
    Status : maried
    Joined : 2009-06-22

    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Sun Nov 08, 2009 1:17 pm

    NAK LAGI SERONOK....TAK YAH KOJO TIDO YO KAT UMAH..
    Back to top Go down
    View user profile http://shamsul144@yahoo.com
    Sponsored content




    PostSubject: Re: Tips hendak seronok bekerja   Today at 4:13 pm

    Back to top Go down
     
    Tips hendak seronok bekerja
    View previous topic View next topic Back to top 
    Page 1 of 1
     Similar topics
    -
    » Some very basic tips from a new user
    » Household tips
    » Tips on how to better drybrush metallics?
    » Gaming Table Creation Tips
    » looking for tips on baking

    Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
    Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum II :: Teratak Kerja & Kerjaya-
    Jump to: