HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» Vimax Izon Original RM220 | www.kedaikuat.com
Yesterday at 6:18 pm by notrex

» PROEXTENDER v3 rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

» STUD 100 SPRAY EJAKULASI - www.kedaikuat.com
Mon Nov 14, 2016 6:38 pm by notrex

» PL SUPER GEL - www.kedaibatin.com
Sun Nov 13, 2016 2:07 pm by notrex

» PENIS SLEEVE - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 5:40 pm by notrex

» MACA MEN DELAY SPRAY RM80 - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 12:27 am by notrex

» Imax Delay Spray - www.kedaibatin.com
Wed Nov 09, 2016 5:53 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Masa tidur kena tindih? Hantu ke?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Tue Jan 13, 2009 9:53 am

Hanya untuk berkongsi maklumat... saya ada terbaca segmen pengalaman menyeramkan dalam 'Book and Readings', byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk halus seperti jin atau hantu.

Ramai antara kita yang menterjemahkan bahawa kena tindih seperti tak boleh menggerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada... nampak benda2 pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainya).

Kalau saya tanya, saya yakin mesti ramai jawab pernah kena. Saya pun secara jujur mengakui pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu. Adalah dalam 3-4 kali jugak. Masa tu saya sedar... boleh bukak mata separuh. Saya tau saya sedar... tapi takleh gerak. Kengkadang geram gak sbb takleh gerak... pastu 5 minit barulah leh gerak. Saya dulu pun takut... mmg ingatkan kena hempap dah... lepas boleh gerak tu seram sejuk jer...

Tapi setelah saya dewasa dan banyak membaca pasal biologi tubuh badan manusia, barulah saya tau kebenaran dia. Ni saya nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih ni atau nama medicalnya 'sleep paralysis'.

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' adalah condition yang terdiri daripada paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). Temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis).

Kebiasaannya, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM stage (rapid eye movement) .... waktu nyenyak ni, bijik mata kiter bergerak2. Otak akan bagi tau badan kita suruh rehat. So, badan kite kira macam switch off kejap... REM atonia (tader muscle tone).

Otak kiter pun ader switch off button dipanggil RAS - Reticular Activating System. Bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni. So tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas, etc.) jer yang on.... kirenyer screen saver laaa or hibernate.

So, bila kita bangun, RAS switched on balik... kita sedar fully awake state tapi kadang2, electrical signal tak di activate kan oleh otak untuk switch on balik badan kiter. Maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika sebelum otak nak activate balik.... mmg menakutkan tapi benar.

Tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full. Kadang2 partial atau sebahagian jer... tu ader yang boleh gerakkan ibu jari tapi badan lain lumpuh, etc. Dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations (halusinasi) samada dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak benda2 yang bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa macam ada sesuatu yang sentuh/hempap/ tindih, dll.)

Antara sebab atau benda2 yang boleh men'trigger' sleep paralysis:

1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tido la tu... penat sgt)

4. stress yang byk kat otak... masalah keluarga, kewangan, bla2...

5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( selalu dok lepak rumah jer tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal...aktiviti extreme)

6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So janganlah lagi percaya kononnya kena tindih ngan hantu hempap-hempap. Sebenornya korang lagi hantu!!!

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Tue Jan 13, 2009 10:13 am

baik pulak bahasa ko zol ari ni..bersaya2 lak..skema konon..hehe..

aku pun pernah kena cam ni..tp sekali je la..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Tue Jan 13, 2009 10:33 am

biasa le zam. maleh nak edit tu yg jadi saya tu.. huhuhu.. sekadar memanjangkan dari email. aku kena tindih ada gak sekali dua tapi menindih kerap le... huahuahuahua

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Tue Jan 13, 2009 10:35 am

aku kena tindih sekali tu ntah2 ko yg tindih kot..aku xingt la..hehe

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Tue Jan 13, 2009 11:02 am

ko rasa mcm berat lain macam ke berat yg biasa je? kalau luar biasa tu aku le tapi kalau berat biasa tu org lain le kot..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
hziemah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 654
Age : 35
Location : Putrajaya
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Wed Jan 14, 2009 10:50 am

korang ni..kalo menyimpang jauh mmg terer ek..

_________________


Lilypie - Personal pictureLilypie
Back to top Go down
View user profile http://hziemah.fotopages.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Wed Jan 14, 2009 10:56 am

~depa dua nie la hantu2 yg selalu tindih org tue..watchout guys for these 2wild ghost! ziemah, basuhla kaki sebelum tidur..nanti mimpi depa dua org lg susah. hihi
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Wed Jan 14, 2009 2:55 pm

huahhaa..kami ni hantu ke? ko jgn pat.. ko nak ke jd cam wartawan tu?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Wed Jan 14, 2009 3:51 pm

actually wartawan tu dah diberi kemudahan tu.. dia sepatutnya bersyukur...

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
joaquin
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Male
Posts : 201
Age : 35
Location : Long Beach
Status : Not Available
Joined : 2008-05-11

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Thu Jan 15, 2009 7:13 am

mcm mane lak yg kena rogol dgn hantu time tido???
aku penah baca story camni dlm mastika...
ini dipanggil ape lak??hypno paralympic ke?


errr... kasar ke bahasa aku?
Back to top Go down
View user profile http://hoobo.blogspot.com/
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Thu Jan 15, 2009 10:22 am

~wartawan tu dh jd hantu gamaknya. hihi

kne rogol ngn hantu?fuh..ntahla,tp if zaman dulu ramai je isteri org2 yg bela makhluk halus ditipu oleh makhluk belaan dorg nie..benda tu menjelma jd suami dorg..

so hati2la sblm tido. nanti kne tndih ngn wartawan:P
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
gee
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 210
Age : 44
Location : seberang tambak
Status : M3
Joined : 2008-06-23

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Wed Jan 21, 2009 9:56 am

joaquin wrote:
mcm mane lak yg kena rogol dgn hantu time tido???
saya penah baca story camni dlm mastika...
ini dipanggil ape lak??hypno paralympic ke?


errr... kasar ke bahasa saya?

ye gee pun pernah baca ttg ni. teruk jugak si bini tu kena sampai naik letih dirogol hantu yg menjelma sebgi suami dia walhal suami nya lum balik keje...
(tak ingat lah pulak kat mana baca ttg citer tu)
Back to top Go down
View user profile http://tinyurl.com/geehmn
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Wed Jan 21, 2009 9:59 am

yg ni biasanya kalau keluarga si suami tu ada bela hantu raya.. n suaminya itu adalah warisnya.. rasa2nya lah

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Thu Jan 22, 2009 8:31 am

~em..yup,biasanya kes mcm tuelah..bak kata pepatah "sambil menyelam,minum air", disamping bekerja untuk orang tersebut,hantu tersebut juga mengerjakan isteri org iteww.

tapi InsyaAllah,jika kita selalu mengamalkan ayat Al-Quran(pendinding diri), benda2 cegitu xdapat dekat.
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Thu Jan 22, 2009 10:58 am

~prestasi si suami palsu tu lebih hebat dari suami betul.. hehhee

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Fri Jan 23, 2009 10:35 am

~hehe..aah, yg saya baca si isteri tiap2 mlm tunggu suami palsu nie..huhu. tp actuly si isteri kne pukau sbnarnya. org2 tertentu jer yg bole pulihkan smgt die balik.

ingatla zam,yg ori lebey baik dri yg palsu.
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Fri Jan 23, 2009 10:37 am

~tu la apai...sila pastikan sensoil yg ko beli tu adalah tulin..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Fri Jan 23, 2009 10:44 am

~ape tu sensoil zam? masa nak kena tindih hantu pakai minyak nie ke zam?
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Fri Jan 23, 2009 11:06 am

minyak untuk di sapu...tp berkemungkinan masa kena tindih tu akan lama skit dari biasa...kesan dari minyak tu la..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Fri Jan 23, 2009 2:40 pm

~oo nie minyak memberi kuasa menindih nie,bak kata lain:masa tidur kena tindih?orang ke hantu?hihihi
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
apai_chey
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 310
Age : 33
Location : Kemamang
Status : saudagar merempat
Joined : 2008-11-25

PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Fri Jan 23, 2009 6:47 pm

cencuroot wrote:
~tu la apai...sila pastikan sensoil yg ko beli tu adalah tulin..

apa lak apai... bila masa apai pakai sensaoil... minyak biul ada lah... haha
Back to top Go down
View user profile http://busanaisyah.blogstarz.my
Sponsored content




PostSubject: Re: Masa tidur kena tindih? Hantu ke?   Today at 8:29 am

Back to top Go down
 
Masa tidur kena tindih? Hantu ke?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» George Clooney and Amal out for dinner on the Upper East Side at Kappo Masa
» Dugba in DABH!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum II :: Teratak Kesihatan & Kebersihan-
Jump to: