HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» Power Precision Lean Muscle Formula | www.lelakiwanita.com
Today at 1:40 am by notrex

» Love Ring Cincin Penambat Zakar | Keraskan Zakar
Mon Aug 25, 2014 12:04 am by hebatpower

» Rahsia Keinginan Seksual Wanita Dan Lelaki Yang Maksimum + K
Mon Aug 25, 2014 12:00 am by hebatpower

» Tongkat Ali Nu Prep 10 Kapsul | Meningkatkan Libido Lelaki
Sun Aug 24, 2014 11:57 pm by hebatpower

» Vitca Jus (Maca Mix) |Tingkat Libido Prestasi Seksual
Sun Aug 24, 2014 11:57 pm by hebatpower

» Bagaimana Ingin Memikat Seseorang...??Gunakan Cara Saintifik
Sun Aug 24, 2014 11:57 pm by hebatpower

» Vimax Volume | Pancutan Air Mani Lebih Mantap | Sperma Lebih
Sun Aug 24, 2014 11:56 pm by hebatpower

» Lido Spray | Memanjangkan Fasa Hubungan Kelamin | Suami Iste
Sun Aug 24, 2014 11:54 pm by hebatpower

» OPA Snow | Spray Sahaja | MembakarLemak | Cepat Dan Mudah |
Sun Aug 24, 2014 11:52 pm by hebatpower

» Procomil Spray | Delay Spray | Atasi Pancutan Pramatang | Le
Sun Aug 24, 2014 11:51 pm by hebatpower

» Jantan Gel Plus Gambir Sarawak Membuat Anda Bertahan Diranja
Sun Aug 24, 2014 11:50 pm by hebatpower

» Procomil Cream Longtime Cream | Hubungan Intim Anda Lama | L
Sun Aug 24, 2014 11:50 pm by hebatpower

» Firming Cream Bio-Asli | Menegangkan | Anti Penuaan Payudara
Sun Aug 24, 2014 11:50 pm by hebatpower

» Sensaoil | Besar | Panjangkan | Zakar | Tahan Lama
Sun Aug 24, 2014 11:49 pm by hebatpower

» hydromax X30 murah RM230 CALL 0193701706
Sun Aug 24, 2014 8:24 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
jay
 
sHaFiZa
 
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 2:31 pm
Share | 
 

 White coffee oldtown tak halal?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Spawn
Temenggung
Temenggung


Male
Posts: 550
Age: 29
Location: Pasir Gudang
Status: 'Hilang Secara Misteri'
Joined: 2008-04-04

PostSubject: White coffee oldtown tak halal?   Fri Jan 09, 2009 11:49 am

Harap disebarkan maklumat kepada seluruh umat Islam di Malaysia

Kalau
kita tidak berdakwah..kita akan dipertanggungjawabk an oleh Allah di
akhirat kelak. Sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,surah ke 7,ayat
ke 164:

"Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka
berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan
mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada
Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa".

ayat ini pula..

"Dan
janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah
kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui." (Al-Baqarah
ayat 42)


`Makanan itu menjadi DARAH & DAGING yang kita usung setiap hari.'

Tidak
hairanlah apabila kita mudah terpedaya dalam hasutan syaitan &
musuh islam. Lalai & malas dalam mengerjakan perintah Allah swt
seterusnya tidak terdaya mencegah amar mak'aruf nahi mungkar. Apakan
tidak, apabila darah yang mengalir & daging yang membesar kita
sirami dengan makanan yang tidak diberkati seterusnya 'HARAM' untuk
dimakan.



WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam 'WCOK' telah
beroperasi bermula sekitar tahun 1999. Di mana di awal penubuhan status
HALAL sebenarnya telah diragui lagi.

Beberapa produk yang harus diragui STATUS HALAL & dikenalpasti HARAMnya ialah:-

- Nissin Noodles (Mee Segera Nissin Noodles) yang diimport dari Hong Kong (tertulis di paket bungkusan)

-
Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles
juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan
White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada di pasaran Malaysia yang
menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para
penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @
F&B / Food & Beverages.

- Minyak yang digunakan di dalam
penyediaan menu 'Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup'. Minyak tersebut
dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat di pasaran. Hanya
diberitahu ianya minyak udang. Tetapi adakah ianya benar & tiada
campuran lain?

- Herbal Jelly adalah produk yang diimport
daripada China. Diberitakan, antara isi kandungannya adalah kulit
kura-kura. Khasiatnya dikatakan dapat memanaskan anggota dalaman badan
(persoalannya - bolehkan UMAT ISLAM makan yang terhasil daripada
KURA-KURA)

Apa yang membuatkan UMAT ISLAM di Malaysia TERPEDAYA
dengan status HALALnya ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh
JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ 'JAIPK' pada beberapa produknya dijaja
dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya
yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya- dekat 10 tahun dah) masih
lagi tidak diperoleh. Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal
bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya. Berbagai
anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORANNYA masih
lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI. KENAPA & MENGAPA? Maka itulah umat
Islam di negara ini terpedaya dengan helah apabila nama JAIPK digunakan.

Selain
daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat
Islam juga terpedaya dengan paparan pekerja Islam yang diambil bekerja.
Di mana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal,
maka pekerja-pekerja Islam ini telah terpedaya untuk berkerja
seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal
makanan di restoran tersebut. Bagi pengunjung-pengunjung, apabila
melihat Sijil HALAL yang dipaparkan (yang dikeluarkan oleh JAIPK bg
sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni
pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoran terbabit adalah HALAL
semuanya) serta pekerja-pekerja Islam (yang tidak mengetahui akan
Status Non-HALAL yang dihidangkan, siap pakai tudung lagi) maka dengan
mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya.

Seperti apa yang
berlaku di KULIM, KEDAH bagi Kopitiam PAK'HAINAN (juga 'TIDAK HALAL').
Sungguh menyedihkan apabila pengurus restoran beragama Islam dan
berbangsa Melayu tidak mengendahkan & mengetahui status HALAL bagi
makanan yang dihidangkan. Papan tanda di luar restoran juga sungguh
besar menunjukkan pekerja Islamnya memakai tudung menghidangkan makanan.

Begitu
juga yang berlaku di TESCO Seberang Jaya, Perai pula Kopitiam WHITE
HOUSE (juga 'TIDAK HALAL') selain menghidangkan `noodles @ mee' yang
TIDAK HALAL dan beberapa menu lagi yang tidak diketahui Status HALAL
HARAMnya, mereka juga dengan selamba & tampa rasa bersalah
mengunakan LOGO HALAL JAKIM tampa kelulusan. Apabila ditanya, mereka
menjawab produk mereka semuanya HALAL. Dan apa buktinya bagi Noodles @
Mee Import yang dihidangkan dan beberapa produk lain, tidak tahu
jawapannnya.

Di TESCO Kajang pada tahun 2006, WHITE COFFEE
Oldtown Kopitiam telah menghidangkan `noodles @ Meenya' yang antara isi
kandungannya terdapat 'LUNCHEON MEAT'. Aduan telah dibuat, namun tiada
tindakan daripada pejabat Agama diambil bagi men`yamak' restoren
terbabit.

Perkara ini telah disahkan oleh perkerja Islam White
Coffee Oldtown Kopitiam (kini telah berhenti apabila mengetahui perkara
ini) selain daripada pekerja pihak pengurusan berbangsa Cina (juga
telah berhenti apabila menghadapi tekanan daripada pelanggan mengenai
Status HALAL JAKIM).

Selain itu, walaupun WCOK telah membuka
sehingga melebihi 100 cawangan dari tahun 1999-2008 di seluruh negara
yakni dari utara hingga ke selatan namun STATUS HALALnya masih lagi
tidak diperolehi. Dalam masa 10 tahun, 100 cawangan telah berjaya
dibuka dengan menghidangkan kepada UMAT ISLAM MALAYSIA makanan yang
HARAM. Dan sungguh menyedihkan apabila pihak JAKIM selaku pihak Jabatan
Agama yang bertanggungjawab dinegara ini mengambil sikap berdiam diri.
Adakah seseorang di jabatan ini telah disogok agar tiada isu
dibangkitkan & tindakan diambil walaupun sebenarnya telah ada aduan
yang dibuat. Apakah pihak di JAKIM hanya melihat kepentingan yang akan
diperolehi dengan tindakan ini tetapi tidak PERHITUNGAN di PADANG
MASYAR nanti? Apakah perlu adanya aduan baru ada tindakan? Sedangkan
pihak JAKIM telah melihat begitu ramai umat Islam menjamah makanan di
`WHITE COFFEE OLDTOWN KOPITIAM' yang 'TIADA STATUS HALAL' dan kini
terbukti 'TIDAK HALAL' nya. Adakah tiada pemantauan dan tindakan bagi
pihak yang `TIDAK MENDAPAT KEBENARAN/ KELULUSAN' JAIKIM menjugakan LOGO
HALAL JAKIM?

Hanya beberapa Kopitiam sahaja yang prihatin &
dilihat telah mendapat `PENGESAHAN SIJIL HALAL JAKIM' walaupun baru
setahun jagung dibuka. Seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM.
Di mana melalui produk menunya didapati sememang tiada makanan yang
diimport dari TAIWAN, HONG KONG & JEPUN yang kebanyakkannya tidak
HALAL. Mengapa restoren ini boleh mendapat Status HALAL JAKIM &
terdapat sesetengahnya TIADA HALAL JAKIM.

Jawapannya MUDAH, ini kerana sesetengah hidangan makanan yang di hidangkan di Rangkaian Kopitiam seperti:-

-WHITE COFFEE OLDTOWN Kopitiam,

-NEWTOWN Kopitiam

-WHITE HOUSE Kopitiam

-PAK HAINAN Kopitiam

-JOM BALI Kopitiam

adalah 'TIDAK HALAL'



Merujuk
kepada isu yang dinyatakan, sebenarnya selain kita empunya diri yang
akan dihisab kerana memberi makan kepada anggota tubuh dengan makanan
yang diHARAMkan seharusnya Jabatan Agama mengambil tindakan segera di
dalam mewajibkan status HALAL & HARAM diperolehi bagi setiap kedai
makan @ restoren yang beroperasi. Pihak JAKIM seharusnya menjalinkan
kerjasama bersama Majlis Perbandaran yang memberi & mengeluarkan
LESEN perniagaan agar MEWAJIBKAN bagi restoran & food court
(mungkin tidak termasuk gerai) mempamerkan STICKER TIDAK HALAL. Bagi
yang mengatakan restoren mereka adalah HALAL hendaklah mendapatkan
sijil & pengesahan Status HALAL daripada JAKIM terlebih dahulu
sebelum beroperasi. Ini bertujuan agar UMAT ISLAM dinegara ini tidak
dihidangkan makanan yang TIDAK HALAL dengan PENIPUAN apabila hanya
dengan menunjukkan sijil halal bagi beberapa produk sahaja dan
mengunakan PEKERJA ISLAM yang terpedaya & Jahil.

Ini agar
umat islam di negara ini tidak terpedaya dengan Helah pengusaha yang
asyik mengejar keuntungan dengan menyajikan makanan HARAM kepada umat
islam dengan hanya mengatakan yakni tiada babi & minuman keras
dihidangkan (NO PORK & LARD) tetapi sebenarnya ada.

Apakah
Halal sesuatu makanan itu jika bukan babi yang dihidangkan. Tetapi
bagaimanakah jika terdapat isi kandungannya diragui status halal (yakni
diperbuat daripada unsur babi itu sendiri). Selain itu, jika Nasi Lemak
serta menu lain boleh disahkan status HALALnya, bagaimanakah dengan
pinggan mangkuknya yang telah dibasuh sekali dengan pinggan mangkuk
yang menghidangkan menu HARAM ini. tidakkah jatuh hukumnya HARAM jua.
Back to top Go down
View user profile http://www.lirikdanlagu.blogspot.com
ummi_miirul
Temenggung
Temenggung


Female
Posts: 701
Age: 35
Location: KL
Joined: 2008-03-31

PostSubject: Re: White coffee oldtown tak halal?   Fri Jan 09, 2009 1:18 pm

mmg sah lah ek? huuuuee.... dulu selalu lepak kat situ menikmati roti bako nya... lepas dengo kabo2 angin menyatakan bahwa ianya diragui x halal.. terus stop.....


yaaaiitt!!

_________________
~Alwayz be My baby...~
Back to top Go down
View user profile http://chyralis.multiply.com
Spawn
Temenggung
Temenggung


Male
Posts: 550
Age: 29
Location: Pasir Gudang
Status: 'Hilang Secara Misteri'
Joined: 2008-04-04

PostSubject: Re: White coffee oldtown tak halal?   Fri Jan 09, 2009 9:42 pm

tak penah lepak situ pun.lalu je.tadi pun ade lalu,memang ade tulis no pork no lard.Ish......
Back to top Go down
View user profile http://www.lirikdanlagu.blogspot.com
irees_natasha
Temenggung
Temenggung


Female
Posts: 1332
Age: 32
Location: .. My Heart ..
Status: .. My Love ..
Joined: 2008-04-03

PostSubject: Re: White coffee oldtown tak halal?   Wed Jan 14, 2009 1:35 pm

ya allah ... yer ker ???
selalu gak lepak kat oldtown niii ...
emmmm ....

_________________


" ... tiada insan suci yg tidak mempunyai masa lampau ...
    ... tiada insan berdosa yg tidak punyai masa depan ..."
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ivynatasha2002
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: White coffee oldtown tak halal?   Wed Jan 14, 2009 3:45 pm

kalau tulis no pork ok lg..kalau tulis pork free rezeki le tu dpt percuma je pork tuh..hehe

tak pernah lepak sini.. ada dua outlet dia baru bukak kat sunway satu n kat damansara utama satu...

starbucks halal..dah check dah ngan Jakim.. tp dia ni antara kampeni yg sokong israel..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
cempaka biru
Rakyat Jelata
Rakyat Jelata


Male
Posts: 8
Age: 25
Location: Lenggong, Perak
Status: Available
Joined: 2010-07-27

PostSubject: Re: White coffee oldtown tak halal?   Sat Jul 31, 2010 1:48 am

nape JAIPK x amek tindakan... nk tunggu sume org Islam masuk neraka, makan benda haram sampai buncit, pastu jd darah daging,beranak pinak, anak pulak dr darah daging haram (kemudian jadi bohsia dan bohjan) baru nk amek tindakan ke?
Back to top Go down
View user profile http://maple_valva@yahoo.com
Penyimpan Mohor DYMM
Founder
Founder


Posts: 123
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: White coffee oldtown tak halal?   Mon Aug 02, 2010 10:10 am

baru2 ni masuk berita org nak saman dia sbb ada katak dalam mee
Back to top Go down
View user profile http://teratak.forumotion.com
ummi_miirul
Temenggung
Temenggung


Female
Posts: 701
Age: 35
Location: KL
Joined: 2008-03-31

PostSubject: Re: White coffee oldtown tak halal?   Wed Aug 04, 2010 10:54 pm

x abih g isu pasal owltown nie..... degar kata banyak kali gak dorang apply sijil halal tapi belum berjaya tuk dapatkannya.. now m totally x makan dah kat sini.... huuueee...

yaaaiitt!!

_________________
~Alwayz be My baby...~
Back to top Go down
View user profile http://chyralis.multiply.com
 

White coffee oldtown tak halal?

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» Chilly Gonzales White Keys Sheet Music Pdf
» Coffee Break
» Cleaning vintage pyrex coffee percolators
» Display Coffee Table
» Crown Lynn Willow

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak ::  :: -