HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» Flaming Desire - www.kedaikuat.com
Fri Dec 09, 2016 11:51 am by notrex

» phero max original minyak wangi pemikat WWW.KEDAIKUAT.COM
Thu Dec 08, 2016 6:33 pm by notrex

» Phero-X Perfume Murah RM65 - WWW.KEDAIKUAT.COM
Wed Dec 07, 2016 6:23 pm by notrex

» MAX XTENDER - www.kedaikuat.com
Tue Dec 06, 2016 6:22 pm by notrex

» Bazooka Pills 60 BIJI RM220 | www.kedaikuat.com 0133066540
Mon Dec 05, 2016 6:04 pm by notrex

» Vimax Izon Original RM220 | www.kedaikuat.com
Sun Dec 04, 2016 6:18 pm by notrex

» PROEXTENDER v3 rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Anda minat membaca horoskop?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Anda minat membaca horoskop?   Thu Nov 27, 2008 3:27 pm

Sekadar memanjangkan...

SOLAT
mereka yang membaca ramalan bintang sama ada di akhbar, majalah atau di
internet tidak akan diterima Allah selama 40 hari, tidak kira mereka
percaya atau sebaliknya kerana perbuatan itu sama seperti berjumpa
dengan tukang ramal.

Pensyarah
fakulti Syariah dan Undang-undang Universiti Sains Islam Malaysia
(USIM), Nik Salida Suhaila Nik Saleh, menjelaskan perkara itu
berdasarkan ulasan ulama terkenal Yusuf al-Qardawi mengenai hukum
membaca ramalan bintang.

Katanya,
walau seseorang itu tidak membenarkan apa yang dibaca, solatnya tetap
tidak diterima selama 40 hari dan jika membaca serta membenarkan pula
ramalan itu, maka orang itu dikatakan kufur kepada ajaran Muhammad...

Bagaimanapun
katanya, jika membaca dengan tujuan untuk membantah, menjelaskan dan
mengingkari amalan syirik, hukumnya dituntut malah menjadi wajib kerana
tujuan memberi pengajaran kepada orang lain.

"Jelas
amalan meramal, membaca dan menaruh sikit rasa yakin apa dikatakan
ramalan bintang itu perlu dijauhi mulai hari ini. Ini bukan perkara
main-main atau seronok-seronok kerana ia bercanggah dengan hukum
Islam," katanya.

Katanya,
perkara itu juga jelas daripada hadis riwayat Muslim bahawa Rasulullah
SAW bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang datang kepada dukun kemudian
dia membenarkan terhadap apa yang dikatakan olehnya, maka solat orang
itu tidak diterima Allah selama 40 hari."

Perbahasan
mengenai minat masyarakat hari ini terhadap ilmu ramalan termasuk
membaca horoskop dibincangkan Nik Salida bersama Al-Fadhil Kadi Daerah
Temerloh, Badli Shah Alauddin, dalam program Halaqah terbitan TV9 yang
disiarkan malam Ahad lalu dengan tajuk Bintang 12.

Program
yang mengulas mengenai ayat 105, surah an-Nahl, mengajak penonton
menghindari perbuatan berjumpa atau mempercayai tulang tilik dan tukang
ramal kerana Allah memberi amaran mengenai golongan pembohong itu.

Nik
Salida berkata, tidak dinafikan ramai yang mengatakan tujuan mereka
membaca ramalan bintang adalah suka-suka tetapi amalan bermula daripada
suka-suka itu akhirnya menyebabkan mereka menjadi obses seterusnya
terpengaruh dengan apa yang dibaca.

Katanya,
ada kalangan masyarakat hari ini yang melanggan ramalan bintang melalui
khidmat pesanan ringkas (SMS) untuk mengetahui apa yang diperkatakan
mengenai nasib mereka atau perkara bakal dilalui mereka setiap hari,
minggu atau bulan.

Sedangkan,
perbuatan itu bukan saja merosakkan akidah malah menyebabkan hidup
mereka tidak keruan kerana pengaruh ramalan itu sedikit sebanyak
memberi kesan kepada aktiviti atau perancangan mereka pada hari itu.

"Jika
tidak percaya atau untuk suka-suka kenapa hingga melanggan SMS
horoskop. Maknanya bangun pagi kita mahu tengok apa yang diramalkan
untuk kita hari itu. Begitu juga dengan membaca di akhbar dan majalah,
kenapa kita hendak tahu ramalan.

"Jika
katanya dalam bab rezeki apa yang diperoleh tidak setanding kerja
dilakukan, maka akan timbul perasaan malas buat kerja sebab rezeki yang
dapat sikit saja. Kesan ramalan ini bukan saja pada akidah, juga aspek
psikologi.

"Daripada
suka-suka itu juga apabila kebetulan perkara diramalkan itu benar
berlaku ia mula menerbitkan kepercayaan yang akhirnya menyebabkan
mereka jatuh ke lembah kepercayaan perkara karut-marut ini," katanya.

Badli
Shah berkata, golongan yang percaya kepada Bintang 12 atau ramalan
tukang tilik mengenai untung nasib atau hari baik dan tidak adalah
mereka yang tidak percaya ketentuan Allah serta ciptaannya.

Beliau berkata, Allah sudah memberi amaran mengenai golongan itu di dalam al-Quran di mana Allah murka dan
mengatakan mereka sebagai golongan pembohongan serta penipu kerana mendahului takdir Allah.

Katanya,
apa yang dikhuatiri ialah disebabkan ramalan itu umat Islam lupa bahawa
setiap sesuatu yang terjadi itu adalah dengan izin Allah dan ini
memberi kesan daripada sudut akidah mereka.

"Jika
Allah tidak izinkan perkara itu berlaku, ia tidak akan jadi. Tukang
ramal pusinglah daun terup atau biarlah burung dia bercakap tetapi
tanpa izin Allah tidak akan berlaku.. Malangnya kita tengok, zaman
moden ramai yang kembali percaya dan mencari petunjuk daripada zodiak,"
katanya.

Katanya, kepercayaan kepada ramalan terutama tukang tilik dan ahli nujum boleh mendatangkan kesan negatif
seperti menyebabkan pergaduhan antara suami isteri, permusuhan sesama jiran atau sahabat karib.

Contohnya,
isteri yang diberitahu mengenai sikap suami atau ramalan bahawa suami
akan berkahwin lagi pastinya menyebabkan berlaku perbalahan dan paling
malang lagi jika perkara itu tidak benar sama sekali.

Rasulullah
SAW turut berdepan dengan kelompok masyarakat Arab yang taksub dengan
ramalan dan kiraan bintang hingga Baginda menyebut akan tiga golongan
itu terdiri daripada mereka yang mampu meramal bintang, meramal barang
hilang dan melakukan ramalan berdasarkan pergerakan bintang di langit.

Malah,
Baginda SAW pernah didatangi beberapa orang yang meminta Baginda
meramal masa depan orang Arab tetapi Baginda memberitahu, jika
diketahui perkara ghaib nescaya dirinya sudah mendapat kemewahan serta
terlepas dari musibah.

Mengulas
mengenai sejarah Bintang 12, Badli Shah berkata, kepercayaan itu
berasal dari Mesopotania, daerah asal orang Babylon terletak antara
sungai Tigris dan Euphrates dan kini terletak di tenggara Iraq.

Ilmu
itu berkembang sejak Babylon kuno 200 tahun sebelum masihi dan secara
bertahap. Amalan dan kepercayaan itu semakin berkembang hingga tahap
yang dikenali sebagai horoskop atau Bintang 12 yang mengaitkan
keperibadian dengan tarikh lahir berpandukan bintang.

"Contohnya
bintang Capricorn untuk mereka yang lahir 22 Disember hingga 20 Januari
ikut mitos Yunani ialah lambang kambing. Kambing itu bernama Almateus
dan pernah beri air pada Dewa Zeus iaitu dewa tertinggi bagi bangsa
kuno ketika kecil.

"Oleh
itu, bagi mengenang jasa kambing itu ia dijadikan bintang dan bercahaya
di langit. Kesimpulannya, Capricorn itu kambing saja. Di sini pun
banyak kambing, tidak perlu tengok ke langit. Umat Islam perlu renung
sejenak adakah bintang ini sesuai dengan peribadi Muslim.

"Sesuai
ke jika umat Islam percaya kepada bintang kambing biri-biri atau
lambang orang lelaki gagah tuang air dalam tempayan besar sedangkan
banyak perkara lain lebih bermanfaat yang boleh kita fikirkan," katanya.

Justeru,
beliau menasihati kepada umat Islam supaya menjauhi amalan membaca
ramalan bintang atau tulang tilik walaupun untuk suka-suka kerana boleh
memberi kesan kepada akidah serta amalan solat yang dilaksanakan. ..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Thu Nov 27, 2008 4:09 pm

aku selalu gak baca..terutama dalam majalah...tp xpercaya pun.. pas ni xnak baca dah.. dah insaf zol..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Thu Nov 27, 2008 8:30 pm

aku pun baca gak zam... tapi mana le kita tau kan.. of course le x percaya but mana le tau tetiba life kita hari tu tersama plak mcm yg ramalan tu cakap, sure kita terpercaya gak kan... isk... masalah tuuuu

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Wed Dec 03, 2008 4:39 pm

Nik sAlida tu pensyarah USIM..
slalu gak bace horoskop ni sbb time skola dlu slalu bace majalah remaje..
mesti nk tgok ruang hroskop..
kekadang tu mcm btol je..
tp, since da tau xbek bace hroskop ni, xde da bace..
nampk pun jeling2 je walopun hati ni melonjak2 nk bace.. huhuhu..
nape nk pcaye kat hroskop, sume benda yg jd kan Tuhan yg tentukan.

_________________
::mehatespink::


Last edited by mehatespink on Thu Dec 04, 2008 9:08 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Thu Dec 04, 2008 8:15 am

Lepas dah tau pasal horoskop nie...
tros x baca dah

cuba mengelak dari tertengok atau terbaca
kalo ada kat magazine ke haper...try skip jelah
solat x diterima 40 hari tuuurrrr....

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
bangau
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 47
Age : 32
Location : Di pejabat
Status : Tak kawen-kawen lagi
Joined : 2008-12-13

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Wed Apr 08, 2009 11:11 am

baru tahu.. tp mmg kita xleh tgk ramalan nasib kan..
Back to top Go down
View user profile
jay
DYMM Sultan Teratak
DYMM Sultan Teratak


Male
Posts : 721
Age : 37
Location : dekat jer
Status : sgsgsd
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Wed Apr 08, 2009 4:07 pm

agak2 nyer klu tertengok jer tapi belum sempat nak baca mcm mana lak tuan inspektor.... sengih
Back to top Go down
View user profile
Spawn
Temenggung
Temenggung


Male
Posts : 550
Age : 32
Location : Pasir Gudang
Status : 'Hilang Secara Misteri'
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Thu Apr 09, 2009 10:32 am

aku kalau bace pun tak penah pecaye.........kite yang tentukan idup kita,bukan horoskop tu
Back to top Go down
View user profile http://www.lirikdanlagu.blogspot.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Thu Apr 09, 2009 12:41 pm

dulu aku ada gak baca..sbb tuan inspekter post yg ni terus xbaca dah..insaf dah

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
jay
DYMM Sultan Teratak
DYMM Sultan Teratak


Male
Posts : 721
Age : 37
Location : dekat jer
Status : sgsgsd
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Thu Apr 09, 2009 3:11 pm

oooo ko pun dah insaf mcm tuan inspektor ek....
Back to top Go down
View user profile
roll_honey
DYMM Permaisuri Teratak
DYMM Permaisuri Teratak


Female
Posts : 1681
Age : 40
Location : Bandaraya Pesisir Air
Status : Lumber HaraM
Joined : 2008-04-01

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Thu Apr 09, 2009 4:14 pm

biasa gak layan..tp tak pernah amik pusing pun.

sekadar baca dulu2

sekarang tak sempat dah nak layan semua tu

_________________
"Dunia Ini Adalah Perhiasan Dan
Sebaik-Baik Perhiasan Adalah Wanita
Yang Solehah."

"MAMA NABILAH"

Amin
Back to top Go down
View user profile
gee
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 210
Age : 44
Location : seberang tambak
Status : M3
Joined : 2008-06-23

PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Fri Apr 10, 2009 12:09 am

hmm....mmg suka-suka baca, tak praktik & tak serap pun dlm minda....

pssst....btw, u all ada tgk sinetron indon "JIHAN" tak?
kebetulan "JIHAN" tu & Jihan (gee) ni sama zodiak - sagittarius....hee3

ooppsss sori boss klu off topic, bukan apa, sekadar nak share je hee3....
Back to top Go down
View user profile http://tinyurl.com/geehmn
Sponsored content




PostSubject: Re: Anda minat membaca horoskop?   Today at 2:00 pm

Back to top Go down
 
Anda minat membaca horoskop?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Yeh Ishq Hai Beintehaa

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Keagamaan-
Jump to: