HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» Flaming Desire - www.kedaikuat.com
Yesterday at 11:51 am by notrex

» phero max original minyak wangi pemikat WWW.KEDAIKUAT.COM
Thu Dec 08, 2016 6:33 pm by notrex

» Phero-X Perfume Murah RM65 - WWW.KEDAIKUAT.COM
Wed Dec 07, 2016 6:23 pm by notrex

» MAX XTENDER - www.kedaikuat.com
Tue Dec 06, 2016 6:22 pm by notrex

» Bazooka Pills 60 BIJI RM220 | www.kedaikuat.com 0133066540
Mon Dec 05, 2016 6:04 pm by notrex

» Vimax Izon Original RM220 | www.kedaikuat.com
Sun Dec 04, 2016 6:18 pm by notrex

» PROEXTENDER v3– rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 9:14 am

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan membenarkan para pekerja untuk mengurangkan potongan caruman pekerja KWSP secara sukarela sebanyak 3 peratus selama dua tahun, mulai 1 Januari 2009, sebagai langkah untuk menambah pendapatan boleh guna pekerja.

Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan berkata, pada masa ini, caruman majikan kepada KWSP adalah 12 peratus manakala caruman pekerja adalah 11 peratus.

"Dengan penurunan ini, jumlah caruman masih pada tahap munasabah 20 peratus, iaitu 12 peratus majikan dan 8 peratus pekerja. Seseorang yang berpendapatan RM2,000 sebulan akan memperoleh pendapatan boleh guna tambahan sebanyak RM60 sebulan, manakala seseorang yang berpendapatan RM6,000 sebulan akan memperolehi pendapatan boleh guna tambahan sebanyak RM180 sebulan," katanya ketika menggulung Perbahasan Bajet 2009 di peringkat dasar.

Menurut beliau, sekiranya semua pencarum memilih untuk mengurangkan caruman, jumlah yang terlibat adalah RM4.8 bilion setahun.

"Sekiranya kita mengandaikan bahawa hanya 50 peratus daripada pencarum akan menggunakan kemudahan ini, perbelanjaan penggunaan swasta dijangka meningkat sebanyak RM2.4 bilion," katanya. - Bernama
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 9:40 am

isk, nape aku takde p0ns pemotongan kwsp ni.. ni sah diorang curik duit aku... nak g buat report le pasni..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 9:45 am

3% berapa sgt bertambahnya duit aku..kalau gaji aku 10k tu lain le..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 9:47 am

ala zam, stakat 1k je kurang dari 10k tu kira mcm 10k gak le gaji ko tu... manyak percen gak tu..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 9:53 am

kalau gaji aku camtu beh la...xpakai dah wira nih..

keje kera jaan takde epf ke?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
hziemah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 654
Age : 35
Location : Putrajaya
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 9:59 am

govnt ade la zam KWSP..tp ikut opsyen..kalo dia pilih pencen..so xde le KWSP..bergitu lah sebaliknya..bg aku..biar le potong 11% tu..nnti byk sket masuk akaun KWSP..tp pas cukup 3 thn..aku dah x potong KWSP..skim pencen plak dah..

_________________


Lilypie - Personal pictureLilypie
Back to top Go down
View user profile http://hziemah.fotopages.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 10:01 am

owh..skim pencen ngan kwsp sama gak kan...ujung2 nanti dapat duit sedebuk gak kan..

masa krisis ekonomi 98 dulu kerajaan potong 9% kwsp..skang 8% lak..krisis skang lg teruk dari yg dulu ke??

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
hziemah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 654
Age : 35
Location : Putrajaya
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 11:43 am

skim pencen x sama ngn kwsp le zam..kalo kwsp ni..dpt duit sedebuk bila dah resign..pecen ni plak dpt duit bulan²..kalo perkhidmatan lebih 25thn dlm govnt, dpt pencen penuh..separuh gaji dari gaji akhir perkhidmatan..
betul x cekgu zol?

_________________


Lilypie - Personal pictureLilypie
Back to top Go down
View user profile http://hziemah.fotopages.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 12:21 pm

isk, bab pencen den tatau le jimah sebab den pilih skim kwsp... huhuhu.. dalam pendidikan kurang dari 10% yg pilih skim kwsp ni.. ehehehe.. saje nak buat kelainan.. Razz

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Wed Nov 05, 2008 2:05 pm

zoulle wrote:
isk, nape aku takde p0ns pemotongan kwsp ni.. ni sah diorang curik duit aku... nak g buat report le pasni..

sekejap ko ckp xde kwsp..sekejap ada..yg mana ni
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Thu Nov 06, 2008 8:48 am

yg mana2 pun sama je zam.. huhuhu.. aku nak baru setahun keja.. so takde pemotongan lagi.. huhuhu

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Thu Nov 06, 2008 11:26 am

xpham..
xmo phm..
& xnk phm..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Thu Nov 06, 2008 4:15 pm

akma dah keje lebih 3 thn
xkisahla berapa potongan kwsp
yg penting kwsp akma dah xptong dah
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
hziemah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 654
Age : 35
Location : Putrajaya
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Fri Nov 07, 2008 3:24 pm

yg 8% ni opiton ker mmg dah decide?? mane le tau ade yg nak potong 11% lg..xmo 8%..

_________________


Lilypie - Personal pictureLilypie
Back to top Go down
View user profile http://hziemah.fotopages.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Fri Nov 07, 2008 3:31 pm

8% tu option jer zmah
sape2 yg still nk potong 11%
kena anto surat k majikan masing2
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Fri Nov 07, 2008 4:02 pm

8% tu automatik.. sapa yg nak 11% baru kena isi borang.. kalau tak automatik dia akan potong 8%

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)   Today at 6:42 pm

Back to top Go down
 
Potong KWSP 8% (sebelum ni 11%)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum II :: Teratak Kerja & Kerjaya-
Jump to: