HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» Ayuzip VGin Lotion memcuci rahim wanita|www.lelakiwanita.com
Yesterday at 4:41 pm by notrex

» DIEM Active Boxers | Active Lifestyle Wear
Sun Aug 31, 2014 8:09 pm by notrex

» Original VAKOOU AMERICA MEN'S POWER UP HEALTH BOXER / BRIEF
Sat Aug 30, 2014 4:18 pm by notrex

» Power Precision Lean Muscle Formula | www.lelakiwanita.com
Fri Aug 29, 2014 1:40 am by notrex

» Love Ring Cincin Penambat Zakar | Keraskan Zakar
Mon Aug 25, 2014 12:04 am by hebatpower

» Rahsia Keinginan Seksual Wanita Dan Lelaki Yang Maksimum + K
Mon Aug 25, 2014 12:00 am by hebatpower

» Tongkat Ali Nu Prep 10 Kapsul | Meningkatkan Libido Lelaki
Sun Aug 24, 2014 11:57 pm by hebatpower

» Vitca Jus (Maca Mix) |Tingkat Libido Prestasi Seksual
Sun Aug 24, 2014 11:57 pm by hebatpower

» Bagaimana Ingin Memikat Seseorang...??Gunakan Cara Saintifik
Sun Aug 24, 2014 11:57 pm by hebatpower

» Vimax Volume | Pancutan Air Mani Lebih Mantap | Sperma Lebih
Sun Aug 24, 2014 11:56 pm by hebatpower

» Lido Spray | Memanjangkan Fasa Hubungan Kelamin | Suami Iste
Sun Aug 24, 2014 11:54 pm by hebatpower

» OPA Snow | Spray Sahaja | MembakarLemak | Cepat Dan Mudah |
Sun Aug 24, 2014 11:52 pm by hebatpower

» Procomil Spray | Delay Spray | Atasi Pancutan Pramatang | Le
Sun Aug 24, 2014 11:51 pm by hebatpower

» Jantan Gel Plus Gambir Sarawak Membuat Anda Bertahan Diranja
Sun Aug 24, 2014 11:50 pm by hebatpower

» Procomil Cream Longtime Cream | Hubungan Intim Anda Lama | L
Sun Aug 24, 2014 11:50 pm by hebatpower

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
jay
 
sHaFiZa
 
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 2:31 pm
Share | 
 

 Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts: 193
Age: 27
Location: somewhere in nowhere
Status: online (masa register)
Joined: 2008-08-06

PostSubject: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 9:27 am


AKSI-AKSI panas pelajar di sekolah yang disebarkan menerusi telefon bimbit amat memalukan.

BARU-BARU ini, sebuah sekolah menengah di Kuala Terengganu mendapat perhatian 'lebih', gara-gara aksi panas seorang pelajar perempuan dalam klip video yang tersebar ke serata Malaysia.

Klip video yang berlatarbelakangkan sebuah kelas itu menjadi pilihan lokasi penggambaran 'krew remaja' yang sepatutnya menelaah buku.

Rakaman video yang dibuat menerusi telefon bimbit berkamera seperti itu sebenarnya bukan perkara baru dan tidak hanya berlaku di sekolah. Sekali-sekala dada akhbar turut mendedahkan kes seperti ini yang berlaku di bilik sewa, taman rekreasi dan sebagainya. Suka atau tidak, ia seakan satu trend dalam era teknologi hari ini.

Namun, jika ditelitikan, ada beberapa perkara yang boleh dipersoalkan dalam isu aksi panas pelajar ini. Pertamanya, bagaimanakah telefon bimbit boleh dibawa ke sekolah padahal larangan telah dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran. Bukankah Kementerian Pelajaran telah menarik balik kebenaran membawa telefon bimbit ke sekolah mulai tahun ini seperti yang dilaporkan pada November tahun lalu?

Mungkinkah ini berlaku kerana penguatkuasaan yang lemah di sekolah? Kita sendiri pun tidak pasti jawapannya. Sebabnya kadang-kadang, pihak sekolah berada dalam dilema untuk mengambil tindakan tegas. Ini kerana ibu bapa sering kali menyebelahi pelajar apabila telefon bimbit dirampas pihak sekolah.

Justeru itu, salah siapa? Adakah kita perlu salahkan teknologi?

Jika pengaruh komunikasi teknologi maklumat (ICT) yang dipersalahkan, bukankah kita tidak berkuasa sepenuhnya untuk menentukan trend global? Hakikatnya, manusia terpaksa hanyut dengan arus peredaran zaman.

"Inilah namanya 'fenomena global'. Kalau tak ada 'handphone', macam tak kena dengan masa kini. Tapi, ini jugalah harga yang perlu dibayar. Maksudnya, nikmat pembangunan kebendaan yang hadir dengan kesan positif dan negatif," kata Dr. Sarjit Singh Gill, seorang Ahli Antropologi Sosial dari Universiti Putra Malaysia (UPM).

Pensyarah kanan ini berkata, pemilikan telefon bimbit di kalangan remaja mahupun pelajar mungkin satu keperluan masa kini. Malah, kebanyakan ibu bapa juga melihat 'keperluan' ini sebagai langkah keselamatan anak sewaktu berlaku kecemasan.

"Pada tahun 1980-an dan 1990-an, waktu belajar pun kita tidak perlukan telefon mudah alih. Itu pun kita tahu bila bas sekolah atau ibu bapa akan datang.

"Akan tetapi, impak ICT yang meluas menyukarkan pemantauan sepenuhnya daripada pihak berkuasa, ibu bapa mahupun sekolah. Selagi telefon bimbit dibawa ke sekolah, selagi itulah anak-anak kita terdedah kepada risiko penyalahgunaan. Ini satu masalah yang tidak patut dipandang remeh," tegasnya.

Majoriti ibu bapa hari ini yang lebih memberi tumpuan kepada aspek kerjaya dan kepuasan material juga secara tidak langsung menyuluh anak remaja ke arah kebebasan melampau. Sedar atau tidak, anak-anak remaja sudah tahu menyimpan wang saku. Bukan untuk membeli buku tetapi telefon bimbit!

Jika hendak dibuat perbandingan, ada ketikanya, telefon mudah alih pelajar-pelajar ini lagi 'terkini' berbanding yang dimiliki ibu bapa mereka. Pengaruh rakan sebaya turut tidak terkecuali dalam senarai siapa yang harus dipersalahkan.
Jelas Dr. Sarjit lagi, ibu bapa patut menjadi contoh yang baik agar dapat melahirkan generasi 'berkualiti'.

Sementara itu, pihak sekolah tidak patut dipersalahkan sepenuhnya jika larangan membawa telefon bimbit ke sekolah tidak diendahkan oleh pelajar. Ini kerana andainya pihak sekolah merampas telefon bimbit sekali pun, tentunya ia akan mencetuskan kemarahan ibu bapa. Padahal, pelajar sendiri yang melanggar peraturan.

Maka dengan ini adakah bermakna pihak Kementerian Pelajaran perlu mengambil langkah yang lebih tegas dan drastik dalam menguatkuasakan larangan tersebut?
"Pihak kementerian sesungguhnya tiada pilihan tetapi melakukan sesuatu. Kita tidak boleh membentuk masyarakat yang patuh pada peraturan dan bertindak seandainya kita hanya bercakap sahaja," tambahnya.
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:00 am

letak metal detector kat pintu masuk skolah bole le kot membanteras masalah ni.. huhuhu..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:04 am

budak2 skolah kat skolah ko xde yg bwk henpon ke?

*ko ada ke link video nih? hehe

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts: 2295
Age: 36
Location: EARTH~
Status: MaRRieD
Joined: 2008-05-05

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:16 am

cencuroot wrote:
budak2 skolah kat skolah ko xde yg bwk henpon ke?

*ko ada ke link video nih? hehe

hamboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sompat laie kozam yo....!!!

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:19 am

sompek yo..banyak maso laei ni ha..

kementerian leh beri kelonggaran la...leh bawak henpon tp bukan henpon berkamera...haramkan henpon berkamera je..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts: 2295
Age: 36
Location: EARTH~
Status: MaRRieD
Joined: 2008-05-05

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:22 am

tapi kaaaaaaaan
bukan ker sekolah mmg tak benarkan bawak hp
my sis yg form 6 tu pon tak bawak hp ke sekolah
sbb kalo cekgu dpt mmg kena rampas ler
takder maap bagimu... Evil or Very Mad

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:25 am

ye la...tp kan ramai parents yg xsetuju pengharaman tu...susah nak memantau pergerakan anak la.. suh kementerian haramkan yg berkamera je la..

*kak bayu..nanti kimsalam kat adik tau... Embarassed
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts: 2295
Age: 36
Location: EARTH~
Status: MaRRieD
Joined: 2008-05-05

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:33 am

a'ah ok gak kalo haramkan yg berkamera
tapi bebudak skolah skang nie loaded
makbapak dorang gak yg belikan hp berkamera
apa klasss pakai hp takdak kamera kaaaaaaaaaaaaaaaan

*meh sini along lempang meh.... Evil or Very Mad

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:36 am

wah, ada adik form 6 upanya along ni yea... kim salam gak yea.. huhuhu

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:38 am

budak2 skang ni dah byk terdedah ngan anasir2 jahat..semua dah advance..susah ibubapa nak pantau..masing2 kerja dari pagi sampai petang, camne nak tahu apa anak buat lepas skolah..ngan sapa dia bergaul...cikgu2 leh tgk time waktu skolah je la..

* jgn garang sgt along.. suh kimsalam je..bukan kirim henpon berkamera pun..jgnla marah

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:43 am

tul tu.. sume da advance.. time kite skolah menengah dulu mana ada henfon2 ni sume.. abis kuat pun merempit je aku dulu.. aweks2 pun x layanz..

* along da tau kite baik zam.. dia saje je tu..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:46 am

zaman aku skolah dulu aku cuma g**a muzik je...pi gigs sana sini..hehe..aweks2 aku xlayan gak..

* along kena pilih la camni..samada aku atau ko zol.. tentu susah dia nak wat pilihan kan...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:49 am

aku x layan andergraun ni sume zam... tapi tea dance tu ada gak le aku lepak dulu memenuhi masa lapang..

*takut along seniri yg pilih kita dorang nanti zam... xnak kasi chance kat adik dia tu

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:54 am

aku tatau nape aku ske muzik2 camtu..
zaman aku skolah dulu dah ada bohsia2 nih.. aku rasa teruknya sama cam skang gak..cuma dulu xde hp kamera je..

* along tu nak lempang td sbb dia jeles kot kita kimsalam kat adik dia...hehe..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 10:58 am

alazam, nape malu nak ngaku zaman ko dulu femes ngan KRU n 4U2C tu... aku faham zaman tu sume zam, pakai CD kat rantai, pakai suar kotak2, pakai cap senget sebelah...tunjuk le zam pic ko time tu, sure ada nyer ko pakai cenggitu

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:03 am

har har har...xdenye aku nak pakai camtu.. aku tau la ko masa skolah join koir n nasyid.. bersongkok ari2 pi skolah..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:06 am

ala zam, usahlah ko nak berselindung lagi.. c'mon bro, takde pepe yg nak dimalukan.. aku dulu kurang terjebak ngan anasir2 gitu sebab aku masuk boarding skool.. so tak banyak masa yg nak diluangkan bersama kengkawan arr..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:09 am

aku bukan apa..gambar yg camtu masa aku bergambar dgn AC je...nanti AC mizal marah kat aku.. dia pun sbnrnya malu tgk gambar dia dulu2.. hanya AC paham perasaan aku... ko jgn nak imbau kenangan silam aku zol

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:13 am

bab zaman tu ko xyah nak berselindung le zam.. aku menyaksikan seniri zaman tu cuma aku masih di kategori kanak2 lagi... sekali aku tengok ko pun aku da tau ko layanz gak 4U2C tu.. ehehehe...

fionaaaaaaaa.... terciptalah irama chenta ini hanyalah untoks muuuu...

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:17 am

~usah kau kenangkan..peristiwa yg lalu..ku rindu tawa riang mu..senyuman manjamu..~

aku dah nak lupakan la zaman hitam aku tu...ko jgnla ungkit lg..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:21 am

~marilah bersamaku.. berjalan perpinpinan.. memadu asmara.. belaian embun pagi~ huahuahua.. aku tatau sangat lirik ni zam.. ko hapal takpe arrr..

ala zam, zaman kegemilangan ko takkan ko nak lupakan gitu saje kaaaaaannnn

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:27 am

zaman aku xde hp kamera..so xde bukti ko nak kaitkan aku dgn zaman tuh...huhu

tau gak ek ko ngan lagu tuh..sure tau step nari lagu nih ngan lagu fiona tu

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:32 am

huahuahua.. ala zam... stakat step murahan sway ke kiri n kanan tu budak skolah pun tau arrr... huahuahua... kalau da ada henfon camera time tu sure best kan.. banyak video ko tengah menari..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts: 5644
Age: 25
Location: Petaling Jaya
Status: Married
Joined: 2008-03-28

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:40 am

sbnrnya aku xminat 4u2c..skema sgt.. aku minat NICO...~ini nico nak cerita...kisah idup org di kota~

dah jauh kita menyimpang nih..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts: 5286
Age: 34
Location: world wide web
Joined: 2008-03-29

PostSubject: Re: Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.   Fri Oct 31, 2008 11:46 am

NICO tu huduh2 belaka zam... ko minat gak org huduh gitu yea... ehehehe..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
 

Penyalahgunaan tel. bimbit dikalangan pelajar.

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

 Similar topics

-
» Pelajar Indo Sex 3gp Hit
» Asiacrabs Awek Sekolah Kena Rogol Dgn Pelajar Lelaki 3gp

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak ::  :: -