HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Wang Hantaran : Adakah Membebankan?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 11:54 am

Masyarakat kini terlalu ghairah menetapkan wang hantaran perkahwinan yang terlalu tinggi hingga tidak memikirkan impak kepada pasangan yang sudah bersedia untuk mendirikan rumahtangga.

Kadar wang hantaran masakini terlalu melambung tinggi, hingga "tidak setimpal" dengan anak gadis berkenaan.

Bagaimana pendapat kalian, sekiranya wang hantaran dihapuskan, sebaliknya kadar mas kahwin digandakan ?

Bukankah nilai mas kahwin lebih afdal dari nilai wang hantaran, kerana ia menjadi hak mutlak si pengantin perempuan. Seperti di Negeri Terengganu & Kelantan tiada istilah wang hantaran cuma Mas Kahwin. Tetapi di Terangganu & Kelantan juga kadar mas kahwinnya tiada hadnya, juga akan membebankan pihak lelaki.

Kadar wang hantaran (mas kahwin di Terengganu & Kelantan) pada masa sekarang ialah di antara RM 6 000 - RM 12 000. Adakah membebankan?

Apa pendapat semua, sekiranya wang hantaran tersebut ditukar bentuk pemberiannya seperti rantai emas dan sebagainya ?

Bersediakah kita mengubah tradisi itu ?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 12:15 pm

Di terengganu ada jugak istilah wang hantaran tetapi diakadkan menjadi mas kahwin..maknanya wang hantaran tersebut akan menjadi hak milik mutlak si pengantin perempuan. Untuk pengetahuan semua juga, kadar mas kahwin/wang hantaran tidaklah terlalu tinggi kalu dibandingkan ngan negeri2 sebelah utara (kalu x silap akma la)
Biasanya kalu di terengganu wang hantaran tersebut memang kebanyakannya akan digunakan untuk membeli barang kemas selepas majlis perkahwinan
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 12:17 pm

keluarga perempuan kena tgk la tahap kemampuan bakal menantunya tu..kalau bakal menantu tu keje biasa, jgnla letak tinggi2.. duit bukan segalanya..
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 12:23 pm

akma setuju ngn rotab tu..
keluarga pompuan kenala jugak pikir kehidupan dorg pas kawen..kalu dah si lelaki tu berhabis duit utk kawen jer ape kes pas kawen nnt..masa tu lg banyak nk guna duit..nk cari umah la barang2 dlm umah la n mcm2 lagi..nk stabil ambik masa yg lama jugak (ni kwn2 la yg ckp, akma x tau) Razz
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 4:07 pm

skang ni mana nak dapat dah rm5 ribu...paling koman 8k... sib baik dah kawen, xyah pikir dah pasa wang hantaran..heehe

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Female
Posts : 392
Age : 31
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 4:36 pm

erm btul tu skang tgk wang hantaran takut ngeri, tp sbnarnye tu membebankan sbb kena pikir kehidupan lepas majlis tu... tk kesian ke tgk si anak ni nk survive dgn laki dia tu dgn berhutang klu berhutang la....
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 4:49 pm

ermm.. tu laa.. cakap pasal wang hantaran nie
membebankan bagi yg kurang kemampuannya..
apabila tak cukup dari segi kewangan.. so macam2 leh jd..
sebab tak mampu nak menyunting anak dara org..
yg haram pun di tolak tepi.. ikutlah kemampuan dan
seadaanya.. nak hidup bersama kan pastu.. so pandai2 lah..
kalo nak berlagak jerk payah jugak..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 4:51 pm

lelaki mmg nak ikut kemampuannya..tp yg masalahnya keluarga pihak perempuan yg tetapkan harga tinggi..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Oct 16, 2008 5:35 pm

nowdays kan barang sume da mahal..
sbb tu la kot letak rege kan men tggi..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Fri Oct 17, 2008 10:13 am

lelaki kalau bercita2 nak kahwen kena kumpul duit..start je keje terus wat satu simpanan khas..Tabung perkahwinan...jgn usik..sampai masanya dah jumpa yg sesuai terus kahwin..tentu xde masalah dari segi kewangan.. perancangan tu penting..
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Fri Oct 17, 2008 4:02 pm

btol tu rotab.. sokong 100%.. ppuan pun patut camtu gak..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Fri Oct 17, 2008 4:13 pm

a'ah...yg mana yg bujang tu sila menyimpan..wat tabung kahwen..senang.. ain dah wat?

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Fri Oct 17, 2008 5:28 pm

ermm tu laa menabung erk sebelum kawen.. tapi sebelum kawen tu laa byk sgt agenda nak buat.. bak kata org masa zaman solo tulah nak enjoy.. kalo simpan pun kejap jerk pastu korek balik.. tak cukup duit sampai hujung bulan.. hehehe.. skrg jalan yg paling mudah tgk org buat loan.. bagi yg kerja menjamin spt kerajaan leh laa.. yg keje biasa tu camne lak.. ermm

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Mon Oct 20, 2008 9:56 am

dalam hal ni digalakkan utk berwasatiah le.. besederhana je.. takkan le nak kawen pun nak amek loan kan.. isk, mcm x sesuai je.. ada my fren tu kawen ngan one doctor dengan hantaran 3k je bebaru ni.. loaded nyer family plak tu doctor tu tapi keturunan warak2.. ada org nak kata pepe kat family tu? takde kaaaannnnn.. org pandang tinggi lagi ada le.. salute beb...

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Mon Oct 20, 2008 10:05 am

selalunya pihak lelaki nak berwasatiah... tapi masalahnya pihak pompuan tetapkan harga tinggi.. buat personal loan kat bank interest tinggi tu..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Mon Oct 20, 2008 10:18 am

nina2519 wrote:
ermm tu laa menabung erk sebelum kawen.. tapi sebelum kawen tu laa byk sgt agenda nak buat.. bak kata org masa zaman solo tulah nak enjoy.. kalo simpan pun kejap jerk pastu korek balik.. tak cukup duit sampai hujung bulan.. hehehe.. skrg jalan yg paling mudah tgk org buat loan.. bagi yg kerja menjamin spt kerajaan leh laa.. yg keje biasa tu camne lak.. ermm


toksah la buat loan semata-mata nk kawen kalu buat loan bli umah ok la jugak. ramai jugak la akma tgk yg nk kawen pastu buat loan sampai puluh ribu nnt beban tu kat sape?kat kita suami isteri jugak tiap2 bulan nk kena bayar loan sampai berpuluh tahun pastu nk sara idup lagik...susah2....
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Mon Oct 20, 2008 3:26 pm

~mengikut tajuk nie..yup memang membebankan.tapi apa nak buat adat malaysia letak tinggi2..

hayati hadis nie:
sabda Nabi Muhammad s.a.w (lebih kurang) “kemulian wanita terletak dalam tiga perkara:
1.Cepat kahwin
2.Murah maskahwin
3.Cepat beranak.”
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Nov 20, 2008 11:48 am

nanti letak2 murah2 orang cakap
anak dh kena tebuk laa.. tak de standard laa..
kawen kantoi laa.. but skrg ni barang dh mahal
kalo letak murah cam tak berbaloi lak..
em..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Nov 20, 2008 11:58 am

sebaiknya ikut kemmapuan..jgn la murah sgt..jgn tinggi sgt..yg biasa2 harga semasa.. kalau 8k tu kira ok..jgnla sampai 2-3k je..melampau gak tuh..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Nov 20, 2008 12:34 pm

2-3k tu tolak semua perbelanjaan yg ditanggung
samasa blaja or sebagainya.. huhuhuhu..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
NeCaRaS
Rakyat Jelata
Rakyat Jelata


Male
Posts : 7
Age : 29
Location : Serdang
Status : Single
Joined : 2009-06-09

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Fri Oct 16, 2009 11:26 pm

Setuju!

rotab_bam wrote:
keluarga perempuan kena tgk la tahap kemampuan bakal menantunya tu..kalau bakal menantu tu keje biasa, jgnla letak tinggi2.. duit bukan segalanya..
Back to top Go down
View user profile
qaidah
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Female
Posts : 228
Age : 34
Location : senawang
Status : maried
Joined : 2009-06-22

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Sat Oct 17, 2009 4:25 pm

jgn la meletakan wang hantaran yg tinggi...sok baru sebulan kawin dah......
Back to top Go down
View user profile http://shamsul144@yahoo.com
kopiehitam
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 91
Age : 37
Location : kayangan daa...
Status :
Joined : 2008-04-01

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Thu Nov 05, 2009 4:40 pm

erm... teringat sorang kawan aku yang kawin koboi... bahagia dah dia sekarang nih... hehehe...
Back to top Go down
View user profile
qaidah
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)


Female
Posts : 228
Age : 34
Location : senawang
Status : maried
Joined : 2009-06-22

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Sun Nov 08, 2009 1:26 pm

NAK TENGOK JUGAK KOBOI EH..
Back to top Go down
View user profile http://shamsul144@yahoo.com
aishah
Rakyat Jelata
Rakyat Jelata


Female
Posts : 6
Age : 30
Location : slgr
Status : single
Joined : 2010-06-27

PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Sun Jun 27, 2010 12:14 pm

[quote="zoulle"]dalam hal ni digalakkan utk berwasatiah le.. besederhana je.. takkan le nak kawen pun nak amek loan kan.. isk, mcm x sesuai je.. ada my fren tu kawen ngan one doctor dengan hantaran 3k je bebaru ni.. loaded nyer family plak tu doctor tu tapi keturunan warak2.. ada org nak kata pepe kat family tu? takde kaaaannnnn.. org pandang tinggi lagi ada le.. salute beb...[/quote


setujulah bab tak sesuai je kawin sampai amik loan... tp bab hantaran 3k tu tak seteju.3k tu 3ribu ke. em sbb tunlelaki kn kumpul duit awl2...yang tu hantaran 3 ribu je ckplah sbb keluarga pompuan kaye... tak ks duit hantaran pon takpe...sbb mak ayah mampu nak tanggung majlis kawin yang beribu2 tu. bagi yang tak kaya... ssh gak kalu lelaki nak berkira sampai nak ks 3ribu je. kalu rs tak mampu sgt nak 8-10 ribu...bincg2 lah ngan keluarga pompuan wat majlis kecik2 je... wat je tunang terus nikah..tak payah sanding wat kenduri doa selamat je...hem tak lah bnyak sgt kan.... tp nak siapkan brg dlm bilik pon dah kat 4ribu asenye... ms kkk sy kwn dululah...berapa belas tahun yg dulu... hem
Back to top Go down
View user profile http://kawansahabatkawan.blogspot.com/is
Sponsored content




PostSubject: Re: Wang Hantaran : Adakah Membebankan?   Today at 4:03 am

Back to top Go down
 
Wang Hantaran : Adakah Membebankan?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» The very awesome Nina Wang cosplay of Hoho-chan
» Arika Yumemiya and Nina Wang as lovers?
» aresze's moc - Tuzki
» Mai-?HiME Elimination Game: Most Important Secondaries ROUND FOUR
» Request a DVD/Blu-Ray screenshot thread! [Mai-Otome/Zwei/0~S.ifr~]

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Alam Perkahwinan-
Jump to: