HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» PROEXTENDER v3– rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

» STUD 100 SPRAY EJAKULASI - www.kedaikuat.com
Mon Nov 14, 2016 6:38 pm by notrex

» PL SUPER GEL - www.kedaibatin.com
Sun Nov 13, 2016 2:07 pm by notrex

» PENIS SLEEVE - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 5:40 pm by notrex

» MACA MEN DELAY SPRAY RM80 - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 12:27 am by notrex

» Imax Delay Spray - www.kedaibatin.com
Wed Nov 09, 2016 5:53 pm by notrex

» GEL TAHAN LAMA - MEN SECRET GEL
Tue Nov 08, 2016 6:02 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Penjagaan Keintiman Wanita

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:16 pm

1) Adalah disyorkan agar membersihkan bahagian luar selepas buang air kecil atau air besar,seeloknya menggunakan air.


2) Ketika haid,wanita dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah.Ini kerana darah merupakan media yang sesuai untuk kuman membiak.Bagi wanita yang menggunakan 'tampon'mereka perlu ingat untuk menukarkannya.

3) Elakkan dari sering mengamalkan douching iatu iatu memasukkan jari atau pancutan ke dalam faraj dengan dengan tujuan membersihkan bahagian dalam faraj.Perbuatan ini akan menyingkirkan sejenis bacteria loctobacili dari faraj di samping mendedahkan faraj dan bahagian luar kemaluan kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi kulit.


4) Elakkan dari menggunakan sabun atau menyapu shower gel pada alat kelamin kerana ia mungkin menyebabka kekeringan dan iritasi kulit dan menjadi gatal.Sesetengah wanita sensitive dan alah pada pewangi dan buih sabun.

5) Pasangan suami isteri diggalakkan membersih alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan kelamin untuk kebersihan yang optimum.Amalkan membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas hubungan seks untuk mengurankan risikojangkitan kuman pada pundi kencing.


6) Seluar dalam perlu ditukar setiap hari dan pada hari-hari mengalami keputihan ,lebih baik memakai penty liner supaya ia tidak melekat pada pakaian dalam yang menyebabkan ketidakselesaan.

7) Selain dari itu,bengkak nanah dikaitkan dengan jangkitan kuman dan pesakit mengadu sakit serta demam.Rawatan adalah secara incisional dan drainage untuk menggeluarkan nanah dan pengambilan antibiotic.Bisul juga boleh terjadi pada wanita yang sering bercukur .Oleh itu kebersihan pencukur perlu dititikberatkan.


Cool Wanita yang mengalami keputihan dengan penjagaan alat sulit seharusnya perlu tahu membezakan antara keputihan biasa dan yang berpenyakit.Keputihan normal boleh berlaku pada waktu –waktu berikut seperti beberapa hari sebelum haid,ketika ghairah seks,kehamilan dan klimakterik ataupun selepas menopause.

9) Tanda-tanda keputihan yang berpenyakit termasuklah pertukaran warna dari jernih,putih kekuningan atau kehijauan atau berdarah.Sekiranya keputihan terlalu banyak ,berketul-ketul kecil,gatal dan berbau,tanda-tanda bengkak,pedih atau sakit pada alat kelamin.Sekiranya jangkitan merebak ke pangkal rahim atau system peranakan,wanita akan mengadu sakit pada bahagian
bawah abdomen serta demam.

10) Seelok-eloknya wanita yang mengalami masalah keputihan dinasihatkan berjumpa doctor untuk mendapatkan pengesahan sama ada ia berpenyakit atau tidak,supaya rawatan dapat diberikan sebelum penyakit lebih serius.

11) Kebanyakan wanita sebenarnya tidak memerlukan produk atau ubat penjagaan alat kelamin sekiranya langkah-langkah yang disarankan di atas diikut dengan bijak.Ubat hanya perlu diambil bagi merawat jangkitan kuman dan keputihan yang tidak normal.

12) Segelintir wanita berasa selesa dan puas apabila mereka membersih dan merawat alat kelamin dengan produk yang berada di pasaran.Mereka dinasihatkan memikirkan bahan pencuci yang tidak mendatangkan kesan sampingan,yang tidak mengubah ph faraj dan telah diuji kebersihannya.

13) Sekiranya selepas menggunakan produk tersebut dan timbul rasa
gatal,pedih,kemerahan,wanita itu dinasihatkan tidak menggunakannya lagi dan berjumpalah doctor untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:30 pm

wanita yg intim xske putih ek..xyah la guna garnier n sabun MiOR nami tuh.. Embarassed

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:33 pm

keintiman antara kita cane nak jaga ea zam... kena pakai hygenic wash gak ke? huahuahua

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:34 pm

kena la..baru kita bertambah intim..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:35 pm

nak brand apa zam? sireh emas ke?

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:36 pm

xbertambah putih ke kita pakai tu? sireh emas ke perak ke..aku xkisah zol..asalkan intim..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:37 pm

tapi sejuk le pakai tu zam.. aku slalu gak melulur guna hygenic wash tu... mcm nak beku rasanya..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:39 pm

mesti bini ko pelik..apasal cepat habis dia punya sireh emas tu..ko yg pakai rupanya...patut putih ko skang..keputihan yg ketara..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:40 pm

huahuahua.. tu bukan utk puteh le zam.. tu utk menjaga kebersihan barang yang dilulur.. hahahaha

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:42 pm

bertambah intim la barang yg di lulur tu..dah xde keputihan ek...bagusla..bersih skit..haha

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:44 pm

aku mana ada masalah keputihan zam.. masalah kereganganpun takde... intim tu harus leeee..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:46 pm

kalau xde nape kau guna sireh emas tu... dah check pH ko? hehe..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 4:49 pm

kertas litmus aku da abis le.. cane aku nak check PH aku ea.. berasid ke beralkali.. masalah ni..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 5:02 pm

nak aku check pH ko ke? aku ada kertas litmus tu..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Thu Sep 25, 2008 5:17 pm

korang kaaaaaaaaaaaaaaaaaan
ada jerrrrrrrrrrrrr
mmg ler BELANGKAS
hisssh sesuwaiiii ker kozul pakai sireh emas eks?
mmg ada utk lelaki eks????
x tahu pong... Laughing

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:33 am

taktahu le sesuai ke tak bayu.. tapi akan rasa kesejukan yg melampau je bila pakai.. x sesuai kot tandanya tu. tak pun memang tu effect bila tahap pH yg tinggi turun ke peringkat normal.. huahuahua.. zam ada kertas litmus nanti nak suh dia cek la.. hmm..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:35 am

kahkahkah nanti dah check bagitau ler tahap pH kat kami...
jgn beku dah ler pakey sireh emas tuh....kahkahkah Laughing

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:39 am

isk, kena org lain check arr kokin.. sape yg sesuwai nak check ea.. tu le.. nak cari yg panas sket le pasni.. pencuci halia dan serai wangi ke, tak pun pencuci cap minyak boxing ke.. sah panas tu.. huahauah.. berendam nanti..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:43 am

haiiiiiiiiiii saper lagik yg layak kalo bukan zam teman tapi mesra belangkas gitewwwwwwwwwww

perghhh kalo pakai pencuci halia, serai wangi atau minyak boxing mau terbakorrr ghaser...
kang kebasssss jer...camner????
Laughing Laughing Laughing

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:45 am

ehehehe.. tak sanggup woo kalau terbakar.. kebas ok gak.. tapi kena guna pencuci cap gambir.. huhuhuhuhu..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:50 am

agak2 terbakor guna fire extiguisher tuh....cam iklan dlm tv tuuuu...
ahaksss....agak2 kebas tu urut2 jelah....
Laughing .... dah dah dah...posa neh!!!! Razz

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:52 am

uishhhh.. bahayanyaaaaaaa le hai statement... kurus le kita dorang arini wahai puan kokin.. ahakss...

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:55 am

tawwwwwwww takper...
marilah KITA kembali ke jalan yg benar cekgu....

yes yes yes

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Fri Sep 26, 2008 9:57 am

iye betul tu.. nanti mod marah plak.. sowi mod.. saye janji x buat lagi.. janji yang ke 14 juta.. huhuhu..

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Mon Sep 29, 2008 1:06 am

~susah juge wanita nie..kene jaga brg keintiman selalu..tapi ade hikmahnye tue..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Penjagaan Keintiman Wanita   Today at 5:31 pm

Back to top Go down
 
Penjagaan Keintiman Wanita
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Beackea Frutescens

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum II :: Teratak Kesihatan & Kebersihan-
Jump to: