HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Cinta dahulu sebelum kahwin?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Thu Sep 18, 2008 9:50 am

Memang ramai yang membincangkan dua perkara ini sama ada cinta dahulu sebelum berkahwin atau berkahwin dahulu baru bercinta. Ada orang bercinta lama, selepas kahwin berasa jemu pula. Mulanya pasangan masing-masing buat perangai. Ada pula sarankan, lepas kahwin baru bercinta, mereka dakwa pula lepas kahwin baru pecah tembelang pasangan masing-masing. Maknanya, tidak ada kaedah khusus, ia bergantung kepada jodoh masing-masing.

Beliau menambah, "Contohnya pasangan orang tua dahulu. Masing-masing tidak kenal tetapi keluarga aturkan perkahwinan. Lepas kahwin kita lihat mereka kekal sampai berpuluh-puluh tahun dan orang tua-tua dakwa cara begitu lebih baik. Sebenarnya itu bukan formula tetapi kebetulan. Maklumlah tinggal di kampung, pergaulan bukanlah seluas atau semoden golongan yang tinggal di bandar! Jika berlaku pergaduhan, si suami tidak sampai hati menceraikan isteri, begitu juga si isteri jika minta cerai pun ke mana diri hendak dibawa?" soalnya.

Sambungnya lagi, kedamaian hidup berumah tangga mesti dicatur sejak diawal perkenalan. "Mesti diselidik latar belakang pasangan kala peringkat pemilihan pasangan. Sekiranya pihak lelaki atau wanita mengikut kriteria yang dianjurkan oleh Islam, insya-Allah akan ada kerukunan dalam perkahwinan. Namun jangan tersilap memilih, konon berkenan pasangan yang kuat agamanya. Kita hendaklah memandang dengan pandangan yang luas, bukan setakat sembahyang, puasa atau berzakat sahaja yang patut diambil kira.

Antaranya hendaklah menjurus kepada nilai peribadi seseorang. Misalnya kesanggupan penerimaan kita kepada kerenah, gelagat atau tingkah laku pasangan. Kadang kala perangai lelaki membosankan dan tidak kurang ada yang menyejukkan, jika kita terima daripada awal maka redhalah sehingga akhirnya, kerana itulah suami atau isteri kita yang sebenar-benarnya.
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Thu Sep 18, 2008 10:02 am

orang kate bole je bahagia kalo becinta slps kawen..
btol ke??

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Thu Sep 18, 2008 10:13 am

sebagai contoh...mak ngan abah bayu bercinta lepas kawen
sbb perkahwinan dorang ditentukan oleh family
bahagia jer...anak dah 4 pong...hehehehe
semoga makabah bahagia selamanya hingga ke akhirat sana yerrr
amin ya rabbal alamin

girl

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Thu Sep 18, 2008 10:41 am

mak ngan ayah saya pun camtu...cinta lepas kawen.. ok je sampai skang.. perkahwinan di atur gak..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
pakma
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Female
Posts : 164
Age : 35
Location : kl
Status : ~lalalala~
Joined : 2008-08-26

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Thu Sep 18, 2008 10:59 am

makcik akma pon bercinta lepas kawen
sebelum tu bercinta ngn org lain..xjd
pastu tok nk jodohkan dia ngn sepupu tp dia xnk
las2 dia ckp kat tok dia akan terima pinangan sape2 jer yang masuk minang
kecuali sepupu dia tu
tup2 suami dia skrg ni masuk minang..xkenal pon sebelom kawen..
bahagia jer sampai sekarang dapat anak 3 pon
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Thu Sep 18, 2008 2:06 pm

~aku pilih cinta b4 nikah..sebab itu cara Islam:D tq2
tapi cam biasela..Nabi suh tgk dulu pasangan wanita tue camna..dari jari dh tahu cukup makan ke x, bole basuh baju ke x..bole jaga anak ke x..etc

..kata aku sambil melihat jari2 secretary kt sebelah..uuu

Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Thu Sep 18, 2008 7:15 pm

tp beh gak kan cinta lps kawen ni..
rasenye la..
yelar, da ade ikatan baru nk becinta..
time ni la nk belajar ttng partner memasing..

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Fri Sep 19, 2008 10:32 am

erm tu laa ain kan.. rasa cam best aje..
tapi bile kawen tak de perasaan tu cam tak excited lak..
yerlah kalo betul2 kita cinta sure hati melonjak2
kan nak tawen tak sabar.. lagi2 kalo kawen kena paksa..
hanya ALLAH aje yg tau perasaan masa tue..
dh lah tak suke org tue kena paksa lak..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Fri Sep 19, 2008 12:38 pm

~Islam nie agama yg syumul(menyeluruh), baik dari perkara yg kecik mahupon sebesar2 perkara(cthnya ekonomi,politik etc)

so dlm bab bercinta/nikah sumanya ada..if kne nikah ngn pilihan org tua, buatla istikarah,tgk dulu calon cmna..jgnla men trima tanpa ada usaha R&D..barula ada berkat..yg pasti wanita yg baik adalah utk lelaki yg baik dan sebaliknya.
if kite xde usaha menyelidik pasangan kita tue agamanya cmna, bercinta pas nikah pon xguna gak..manalatau b4 nikah nmpk cam tom cruise...lepas nikah 2-3bln dh jd genghis khan..

apepon tepuk dada,pergila bazar ramadhan tanya selera nk makan apa.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
Cik Markonah
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 577
Age : 30
Location : ::Moncehster::
Status : ::Gila2 Remaja::
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Tue Sep 23, 2008 8:41 am

ermm...sy tak stuju bcinta lepas kawen ni...
sronok mmg sronok...
ye..mmg btol ade yg bahagia kawen mcm ni...
dan perkara ni sering dikaitkan dengan mak abah kite(org dulu2 la)...
tapi org dulu2 pki seksi2 pon takde kes2 cam skang ni..rogol +bunuh...klu ade pon maybe tak mcm sekarang laa..
mandi sungai laki pompuan pon rilek jek...(ni nenek ngan mak la yg ckp...huhuhu)
tapi skang ni mentaliti kita dah lain...dah selaras dengan kemajuan yg kita ada skang..
so, tak sama mcm dulu...pendapat saya, skang ni kita kena selidik orang2 yang kita kenal...yelah, zaman skang sedangkan ayah makan anak kan kan????abang makan adik...aduuuhhh..sedeh2...
ape2 pon sume ni depends pada jodoh dan ketentuan-Nya...cik konah pon tatau cik konah kawen camne...kawen dulu baru bcinta ke...bcinta cam skang ni baru kawen...tatau laa..cik konah berserah dan terima jek...


ini pendapat saya jek... Wink

_________________
::Cik Markonah®::
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/cikmarkonah
Sponsored content




PostSubject: Re: Cinta dahulu sebelum kahwin?   Today at 4:05 am

Back to top Go down
 
Cinta dahulu sebelum kahwin?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Laura Speaks CD

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum III :: Teratak Cinta & Persahabatan-
Jump to: