HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» Phero-X Perfume Murah RM65 - WWW.KEDAIKUAT.COM
Yesterday at 6:23 pm by notrex

» MAX XTENDER - www.kedaikuat.com
Tue Dec 06, 2016 6:22 pm by notrex

» Bazooka Pills 60 BIJI RM220 | www.kedaikuat.com 0133066540
Mon Dec 05, 2016 6:04 pm by notrex

» Vimax Izon Original RM220 | www.kedaikuat.com
Sun Dec 04, 2016 6:18 pm by notrex

» PROEXTENDER v3– rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

» STUD 100 SPRAY EJAKULASI - www.kedaikuat.com
Mon Nov 14, 2016 6:38 pm by notrex

» PL SUPER GEL - www.kedaibatin.com
Sun Nov 13, 2016 2:07 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 10 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 10 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Pengesahan Jakim

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
puteri kayangan
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 169
Age : 36
Location : Skudai, JB
Status : Married
Joined : 2008-05-26

PostSubject: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 3:36 pm

Info: Pengesahan Jakim







Assalamu’alaikum semua,

Tolong sebarluaskan kepada rakan-rakan Muslim yang lain sebab ini urusan agama kita.
Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-

1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :
1) McDonald
2) A&W
3) Secret Recipe


Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
1) Victoria Station
2) Kam Lun Ta
3) Lotus Family Restoran


Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :
1) San Francisco Steakhouse
2) Chicken Rice Shop
3) Kiwi Express


Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini's Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.



2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .



3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada :
i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja.
ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.
iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.
iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan.
v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.


Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2
jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan.
Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ?

Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam.
Begitu juga sebaliknya. JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil
halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara.
Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk
yang diproses di Malaysia sahaja .



4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM,
kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun
didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu
disembelih atau tidak.
Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu
adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab
mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk
tersebut diimport.



5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.



6. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food
court Suria KLCC halal kerana tiada papan tanda yang membezakan gerai
yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua
restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada
yang menjual arak ): Madam Kwan's, Spring Garden, Rain Nudle House,
Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri's Palace,
Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne's Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong
Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome Café, Genki Sushi, Gloria
Jean's Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak
House/Santini.


Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada
yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran
yang disenaraikan itu.




7. Baker's Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King's Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM, Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM, manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.



8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .



9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King, maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.



10. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage
ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit
yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas, memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.



11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM, maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut. [/b]
Back to top Go down
View user profile http://www.maybank2u.com.my
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 3:51 pm

abis KFC tak halal ler??huhu

erm nina pernah keje kat the chicken rice shop..
tak halal ker erk makanan kat situ.. tapi ada tanda halal..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
puteri kayangan
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 169
Age : 36
Location : Skudai, JB
Status : Married
Joined : 2008-05-26

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 4:03 pm

tak tau lak tu, nina..hehe..dah byk ke mkn kat situ?
tak tau xpe..dah tau ni jgn ler gi lagi situ..
kfc ayamnye halal, cuma rempah2 yg digunakan diragui coz rempahnya dari
amerika..
Back to top Go down
View user profile http://www.maybank2u.com.my
bayu_pagi
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2295
Age : 38
Location : EARTH~
Status : MaRRieD
Joined : 2008-05-05

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 4:32 pm

kalo korang nak tahu
my bos baru tamat sebagai ahli penasihat syariah kfc holding (malaysia) bhd
setahu saya kfc adalah disahkan halal...
my bos juga pengerusi j/kuasa fatwa

bab halal nie sensitif
so better berhati2 kalo pasal informasinya

:k:

_________________
~bayu_pagi~
^LiFe MusT Go oN^
::kawan-kawan takmo lawan::
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com
puteri kayangan
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 169
Age : 36
Location : Skudai, JB
Status : Married
Joined : 2008-05-26

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 4:56 pm

kalu kfc halal nape sampai skrg tak dpt pengesahan halal dari JAKIM..
kdg2 pada produk ada logo halal jakim, tp bila kite cek ngan jakim,
xde status halalnya..
Back to top Go down
View user profile http://www.maybank2u.com.my
puteri kayangan
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Female
Posts : 169
Age : 36
Location : Skudai, JB
Status : Married
Joined : 2008-05-26

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 4:59 pm

ni just sampaikan info jer..terpulang kpd pendapat masing2...
Back to top Go down
View user profile http://www.maybank2u.com.my
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 5:20 pm

Jenis Carian :
Produk Makanan & Barangan Gunaan Islam Premis Makanan Rumah Sembelih
Maklumat. :
[td]
Bil Premis/RestoranTarikh TamatSyarikat
51. KFC Giant Sri Manjung -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
52. KFC Jaya Jusco Equine Park -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
53. KFC Jerteh -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
54. KFC Jusco Cheras Selatan -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
55. KFC Jusco Desa Tebrau -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
56. KFC Kangar 2 -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
57. KFC Kepala Batas 2 -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
58. KFC Klang Utama -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
59. KFC Kubang Kerian Drive Thru -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
60. KFC Maydin, KT -KFC (PENINSULAR MALAYSIA) SDN BHD 15/09/2009
[ 1 ,2 ,3 ,4 ,5 ,6 ,7 ] Total Record : 70 - Page 6 From 7
Petunjuk :
Tarikh Luput Sijil Halal
[/td]
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 5:21 pm

click je kat syarikat tu....KFC ni halal...jgn risau
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 5:22 pm

Jenis Carian :
Produk Makanan & Barangan Gunaan Islam Premis Makanan Rumah Sembelih
Maklumat. :
[td]
Bil Premis/RestoranTarikh TamatSyarikat
1. PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/03/2010
2. Pizza Hut batu Pahat 2/ Bukit Pasir -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
3. Pizza Hut Batu Pahat Mall -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
4. Pizza Hut Carrefour Kepong -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
5. Pizza Hut Equine Park -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
6. Pizza Hut Giant Melaka -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
7. Pizza Hut Giant Sg petani -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
8. Pizza Hut Kapar, Klang -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
9. Pizza Hut Kuchai Lama -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
10. Pizza Hut Maju Junction -PIZZA HUT RESTAURANTS SDN BHD 15/12/2009
[ 1 ,2 ] Total Record : 14 - Page 1 From 2
Petunjuk :
Tarikh Luput Sijil Halal
[/td]
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
rotab_bam
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 193
Age : 30
Location : somewhere in nowhere
Status : online (masa register)
Joined : 2008-08-06

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 5:23 pm

Directory Halal JAKIM...

Click atas tu pastu search je nama produk ke..premis makanan ke..semua ada.. jgn ragu2
Back to top Go down
View user profile http://www.yuta.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 5:27 pm

abis camne gan chicken rice shop???

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
zam
Bendahara
Bendahara


Male
Posts : 5644
Age : 28
Location : Petaling Jaya
Status : Married
Joined : 2008-03-28

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 5:32 pm

click le directory tu nina..HALAL..10 premis dia halal sampai 2010 baru luput

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cencuroot.blogspot.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Thu Sep 04, 2008 5:35 pm

oo yeker.. tgk cam serabut lak directory tu..
tq.. nnti nina tgk..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
mehatespink
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2860
Age : 33
Location : sumwhere in malaysia
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Fri Sep 05, 2008 9:14 am

ala, mkn je mc'd, mmg da konpem halal..
heheheheh..
imluvinit.. Very Happy

_________________
::mehatespink::
Back to top Go down
View user profile
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Fri Sep 05, 2008 9:20 am

dont just simply cut n paste je arrr.. sume tu kan bole mendatangkan was was... kalau dia nak list sume benda yg halal n yg tak halal, tak tidur arrr yg tulis email tu.. check dulu keesahan sesuatu statement tu.. Smile

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
zoulle
Inspekter Sahab
Inspekter Sahab


Male
Posts : 5286
Age : 36
Location : world wide web
Joined : 2008-03-29

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Fri Sep 05, 2008 9:45 am

nape bila aku buka je thread ni sume layout akan jadi bersepah ea...

_________________
~sila baca post saye dengan irama yang girang, ceria da positif, agar tak tersalah faham nanti.. hihihi~
Back to top Go down
View user profile
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Wed Sep 17, 2008 11:44 pm

ade virus aa thread nie..halal ke x page nie? Sad
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengesahan Jakim   Today at 10:05 am

Back to top Go down
 
Pengesahan Jakim
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Keagamaan-
Jump to: