HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 My Name is Natrah not Bertha

Go down 
AuthorMessage
sHaFiZa
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 709
Age : 39
Location : Putrajaya
Status : Its complicated
Joined : 2008-03-31

PostSubject: My Name is Natrah not Bertha   Fri Aug 08, 2008 5:08 pm

Ni citer sejarah psl sorg budk remaja keturunan Belanda..dulu pnh kuar tv as a dokumentari movie..masa kuar ramai yg nk tgk trmasok aku..mak ayah aku tau gak psl citer ni..
so ni serba skit citer psl die..sedey..
Natrah
From Wikipedia


Natrah atau Nadra Maarof adalah wanita keturunan Belanda yang menyebabkan Rusuhan Natrah di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit.

Bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh dan ibunya Adeline Hunter . Kakaknya Wiesje, Corrie. Adiknya Benny dan Karel.

Susur galur

* 1937 24 Mac Natrah dilahirkan di Tjimahi ,Jawa , Indonesia dengan nama Bertha Hertogh atau Maria Huberdina Hertogh
* Disember 1942 Bertha Hertogh diserahkan untuk dipelihara kepada Che Aminah Mohamad.Usia Natrah ketika itu 5 tahun. Ibunya Adeline dan neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun.
* Che Aminah Mohamad atau Mak Minah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman , Terengganu . Menurut keterangan Natrah, Che Aminah bukan Babu atau pembantu rumah. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.
* 15 November 1945 Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman , Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.
* 1954 Bapa Natrah, Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. Dia balik ke Bandung ,Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari diteruskan melalui teman-teman dan pegawai kerajaan Inggeris dan Belanda.
* September 1949 Natrah ditemui oleh Arthur Locke , Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai.
* 19 Ogos 1949 polis Semarang memberitahu Andrianus, Natrah berada di Kemaman.
* 12 April 1950 Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.
* 22 Mei 1950 Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat,Singapura
* 24 April 1950 Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre , York Hill,Singapura
* 28 April Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co.
* 19 Mei 1950 peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura .
* 28 Julai 1950 Che Aminah menang kes rayuannya. Natrah dikeluarkan daripada York Hill
* 1 Ogos 1952 kerana takut peristiwa berulang ,Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam ,perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin sebagaimana isteri Nabi Muhamad , Siti Aisyah.
* 2 Disember 1950 Ketua Hakim megeluarkan perintah yang ketiga untuk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.Mengikut undang-undang Belanda , seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak. Mahkamah memutuskan , selagi tidak mencapai umur 18 tahun ke atas, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan.
* Dalam kes Natrah ini , mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian ? Bapanya lebih berhak ke atasnya.
* 12 Disember 1950 Hakim menjatuhi hukuman - Natrah mesti dikembalikan kepada ibu bapa kandungnya di Belanda.Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah telah dihantar pulang ke Belanda, dan seterusnya dipaksa menjadi Kristian.
* 12 Disember 1950 Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah akan dimurtadkan.
* 13 Disember 1950 Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang , Singapura menuju Belanda dengan kapal terbang KLM.
* Ada protes orang Islam di Karachi , Pakistan yang bersimpati dengan Natrah.
* 15 Disember 1950 Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam , Belanda ; disambut oleh lebih 4000 orang Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dan sepanduk 'Welcome Back Bertha'. Mereka dari 'Bertha Hertogh Comittee' yang dibentuk oleh bapanya , Sarjan Hertogh.
* Di rumahnya di Bergen Op Zoom , kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanya tentang 'Di mana masjid di Bergen Op Zoom ?' . Natrah minta sejadah, bertanyakan khiblat dan tak lupa sembahyang 5 kali sehari . Ingatannya kepada Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya itu.
* Januari 1952 Mansor Adabi menerima surat daripada seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah. JC Vermeulen adalah pedagang import-eksport Belanda.
* 9 Januari 1951 Surat 1 daripada Mansor Adabi kepada Natrah dalam tulisan Jawi, berbahasa Melayu.
* 10 Januari 1951 Surat 2 daripada Mansor Adabi kpada Natrah, antaranya menceritakan nasib Karim Ghani yang masih ditahan.
* 17 September 1951 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah.
* Mac 1953 Surat pertama daripada Natrah kepada Mansor Adabi dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan minta Mansor Adabi jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya 'Bertha Hertogh.
* 25 Januari 1953 Surat Mansor Adabi kepada Natrah
* 20 Julai 1953 Surat Natrah kepada JC Vermeulen disampaikan kepada Mansor Adabi.
* 1954 Mansor Adabi berpatah arang dan berkahwin dengan anak muridnya Zaiton Jahuri.Mansor Adabi menghantar kad undang perkahwinan kepada JC Vermeulen . Natrah yang mengetahui hal itu sangat kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kepada temannya Johannes Gerrit Vermeulen. Antara murid Mansor Adabi ialah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahman , bekas pengarah MAS.
* 26 Januari 1956 Telegram daripada JC Vermeulen kepada Mansor Adabi menyatakan Natrah ingin kembali bersama Mansor Adabi di Malaysia.
* 20 April 1956 Natrah berkahwin dengan Johan Gerardus Wolkenfelt , seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun. Wolkenfelt berhenti menjadi askar dan menjadi tukang kayu.
* 15 Februari 1957 Natrah bersalin anak lelaki pertama. Natrah mendapat 10 orang anak. Nama anaknyaSilvija , Carolien, Frans , Marlies, Theo, Huub, Rinie, Marjoline , Hands dan Paul.
* 20 Januari 1959 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah menceritakan dia sudah berkeluarga.
* 3 Februari 1959 Surat Natrah kepada Mansor Adabi. Semua surat-surat Mansor Adabi tersimpan dalam fail 'Personal - Mansor Adabi' di Arkib Perbandaran Bergen op Zoom, Belanda.
* 25 November 1975 Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Natrah dalam filem dokumentari The Time Just Stool Still selama 20 minit. Natrah , Wolkenfelt dan Mansor Adabi turut dijemput diwawancara dalam dokumentari itu. Ketika itu Natrah telah mempunyai 10 orang anak. Sedangkan Mansor Adabi sebagai seorang guru danpeguam , hidup mewah.
* 16 Ogos 1976 Natrah didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt . Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Natrah dan Wolkenfelt bercerai. Mulanya dia merancang bubuh racun berwarna biru - tak berjaya. Kemudian dia berpakat dengan temannya Tom Ballermans dan Adrie Jansen dan membeli sepucuk pistol revolver. Anaknya Corie menyedari rancangan bunuh itu , dilapor kepada polis dan Natrah ditangkap.
* 26 Diember 1976 Natrah dilaporkan sakit jiwa oleh Utusan Malaysia. Tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah.
* 1976 Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70an
* Disember 1979 Natrah berkahwin dengan Tom Ballermans - lelaki yang selalu datang ke Cafe Natrah dan yang dikatakan bersepakat dengan Natrah untuk membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Tom membeli rumah di Ossendrecht , Belanda kira-kira 12 km dari Bergen Op Zoom, Belanda.
* 1983 Natrah bercerai dengan Tom Ballermans
* 1984 Natrah masuk hospital kerana sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak.
* 15 September 1984 Natrah meninggalkan Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin hingga ... Ben Pichel ialah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malam di Belanda dahulu. Ben kemudian mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat.
* Natrah kini tinggal di Nevada, tengah Amerika Syarkat dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian dia bekerja sebagai pencuci rumah dan bangunan. Natrah hidup dalam keadaan tersiksa jiwa dan raga, kehilangan orang-orang yang disayangi.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/hafiza79
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 10:49 am

erm sedih nye pasal dia tp akhir nye dia kembali ke agama dia jugak kan klu dia kuat iman rasa dah besar dia balik ke islam blik erm tp kesian sgt dia ms dia kecik lg mcm mcm dah dia lalui spai dah besar tu yg mgkin dia ada masalah mental...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
sHaFiZa
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 709
Age : 39
Location : Putrajaya
Status : Its complicated
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 10:57 am

tu la..skrg x pasti la ape jd kt die..
dh tua pon die..
merana truk gak..dh kawen tp cerai...
sian...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/hafiza79
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 11:13 am

erm tu sbb dia tak suka kot dgn idup dia tu yg dia tak tentu arah, plg kesia ble part dia mintak sejadah ngn kiblat suma tu sedei.. erm cuba cari documentary dia tu tk dpt la nk sgt tgk muka dia...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 11:16 am

ada kawan yg dah berumur ckp ms dia memuda dulu kes ni kecoh dia ckp natrah ni cantik rambut kerinting...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 11:25 am

Maria Huberdina Hertogh

ha ni dia gbr natrah dgn mak dia cantik kan ni mak angkat dia yg meniggal tu...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 11:27 am
ha ni dia gbr dia sori dkt atas tu tak kuar la..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 12:00 pm

Date: 1950 1st chapter.

Maria Hertogh has gone down in popular imagination as the girl whose custody case sparked one of Singapore's worst riots. But her tale is not all about the politics of inter-communal relations in a multi-racial city. At the centre was an innocent child torn between two mothers. This selection of news reports recaptures that gripping domestic drama, played out against the backdrop of that eternal conflict between East and West.
May 20
THE SINGAPORE CHIEF JUSTICE, Mr Justice Murray-Aynsley, yesterday ordered that a 13-year-old Dutch girl who has lived for eight years with a Malay woman in Java and Malaya should be given into the care of the Netherlands Consul-General who, it is understood, will return her to her parents in Holland.
After the decision, the girl, Maria Huberdina Hertogh, and Aminah, the Malay woman, clung to each other for almost an hour outside the Supreme Court. They declined to enter a waiting car, sobbed and vowed they would not be parted.

With tears streaming down her face, Maria shouted in Malay (the only language she can speak): "Aminah is my mother. She has loved me, cared for me and brought me up."

Then looking at Aminah, the girl said, "Do you love me, mother? If you love me don't leave me. I don't want to go with this man (a Dutch consular official)."

July 29
THE FULL COURT of Appeal in Singapore yesterday decided that Maria Hertogh shall be given back to her foster-mother, Che Aminah.

The Appeal Court yesterday held that the proceedings before the Chief Justice were, by reason of the non-service of the necessary parties, a nullity.

When she heard that Maria would be returned to her, Aminah broke down and wept openly. But they were tears of joy. Hugging and kissing Maria, she said brokenly: "I have never been so happy in my life."

Stumbling a little as she came out of the Court of Appeal, she shook hands almost convulsively, with friends and well-wishers who were waiting outside.

Nearly everybody has one moment of supreme happiness.

Yesterday was Aminah's day.


July 29
IN BERGEN-OP-ZOOM (Holland), last night Ex-Sergeant De Hertogh said he was "most perplexed" when he heard of the Singapore court's decision.

"I do not see how it is possible for the court to keep our child away from us," he told Reuter. "If necessary I am prepared to go to Singapore to get her back.

July 30
IT WAS HARI RAYA all over again in a little shophouse in Rangoon Road, Singapore, yesterday as 14-year-old Nadra binte Ma'arof, better known as Maria Huberdina Hertogh, spent her first day home again with her foster-mother Che Aminah.

"Don't ever call me Maria," Nadra chided me when I chatted with her. "I'm done with the Hertogh family and my real Muslim name is Nadra."

On Friday night, Nadra slept with Che Aminah in the same bed, a thing she had not done for the past three months ever since she was taken to live in the York Hill Home. There was a big kenduri (feast) in honour of Nadra at the home of Mr M A Majid, president of the Muslim Welfare Association, where the couple are now staying.

Nadra told me: "I cried for three days and nights at York Hill a fortnight ago when Hari Raya Puasa was celebrated.

"I pleaded with the matron to let me go home to mother for Hari Raya but permission was never given.

"Mother came to see me on Saturday (Hari Raya eve) on the usual visitors'day. She brought me cakes and jellies for Hari Raya, but when the big day came, the following morning, I just couldn't help it, I cried and cried my heart out. I so wanted to go home to her."

When I showed Nadra a cable from her father (Ex-Sergeant De Hertogh) in Bergen-op-Zoom, Holland, who said: "I am prepared to go to Singapore myself if necessary to get her back", Maria clutched Che Aminah and hotly retorted: "I don't recognise anybody as my parents except Che Aminah.

"It is useless for him to come to Singapore because I shall definitely refuse to go back to Holland."
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 12:15 pmni gbr dia kawin ngn inche mansoor adabi tu..

erm mmg sedih la perjalanan idup dia ni klu nk baca chapter selebih nye pg la ke laman ni..

http://ourstory.asia1.com.sg/independence/lifeline/maria2.html


kesian tgk dia ni sbb at first dia nk berpegang pd islam kan..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
sHaFiZa
Temenggung
Temenggung
avatar

Female
Posts : 709
Age : 39
Location : Putrajaya
Status : Its complicated
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 12:23 pm

huhu...gud info phanta..
ha'a die cntik..belanda kn..
sayang sbb dh bkn Islam..

somi die tu idop lg ke x ek..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/hafiza79
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 12:31 pm

erm tu la mesti somi dia yg inche mansoor adabi tu frust gler kan, ye la kawin umor 22 dah tu nikah gantung jek pastu terpaksa berpisah... best cite ni klu la dpt jpa suami dia ngn dia skali best ek,mcm nk tanye dia apa prasaan dia suma... klu la byk duit dah lama buat documentary ni psl dia cari blik suma org yg berkenaan sbb rasa mcm sedih dia nk sgt masuk islam tp di halang...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
notme
Bendahara
Bendahara
avatar

Female
Posts : 1746
Age : 36
Location : JB
Status : single not available
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 3:23 pm

kesian ek..

perjalanan idup org lain, yg menarik utk kita baca, tp bg yg melaluinya,hanya dia yg tau susahnya idup dia ek..

kdg kita punya kemahuan tp keadaan sekeliling membataskan kemampuan kita...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://cyberminishop.blogspot.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Mon Aug 11, 2008 4:03 pm

erm kekadang terpk klu la dia dah besar dah ada kebebasan pilih agama dia blik ke agama islam blik pastu blik malaysia jpa ex husband dia kan dkt malaysia mesti dia punye cerita ni happy ending kan... tp apa bleh buat mgkin dia pon ada mslah dalaman ngn perasaan dia sbb dia pon dah ada 10 anak dgn laki yg kristian tu kan...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
@>-- phantageerow85
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K)
avatar

Female
Posts : 392
Age : 32
Location : de' johore
Status : married
Joined : 2008-04-18

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Tue Aug 12, 2008 9:34 am

ya allah knp la ati aku ni memberontak dari smalam pagi spai la skang ni nk sgt jpa dgn si nadrah ni???? tlg la bg idea dkt mana kt bleh cari video lelama ni nk sgt cari video "the time just stool still" tu..klu la aku dpt contact org dicovery channel aku suruh diaorg buat documentary psl dia ni lg skang hati aku memeberontak sgt nk tau apa dh jd dkt dia skang dan apa perasaan dia sebenarnye...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com
noux86
Rakyat Jelata
Rakyat Jelata
avatar

Male
Posts : 1
Age : 31
Location : Kuala Lumpur
Status : Couple but still available
Joined : 2009-07-18

PostSubject: Natrah dh meninggal pada 7 Julai 2009   Sat Jul 18, 2009 5:04 am

Quote:


Maria Hertogh (Natrah) meninggal dunia di Belanda Othman Jailani
Fri | Jul 10, 09 | 3:18:36 am MYT

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Hrkh)
- Bertha Hertogh atau Natrah nama Islamnya pada satu ketika dahulu,
dilaporkan telah meninggal dunia di kediamannya di Huijbergen, Belanda
Rabu baru-baru ini.


Beliau meninggal akibat leukemia pada usia 72
tahun, demikian menurut Duta Malaysia di Belanda, Dr Fauziah Mohd Taib,
menerusi e-mel kepada Bernama Khamis.

Bertha menjadi isu di Singapura pada 1950, akibat
perebutan terhadapnya antara ibu angkatnya Che Aminah dengan keluarga
asal beliau yang berketurunan Belanda.

Bertha ketika itu berumur 13 tahun dan telah memeluk
Islam dan bernikah gantung dengan seorang guru berusia 22 tahun bernama
Mansor Adabi.

Namun undang-undang British / Belanda tidak membenarkan wanita di bawah umur 18 tahun daripada berkahwin.
Natrah akhirnya diperintahkan supaya dipulangkan kepada ibu bapa kandung di Belanda.
Keputusan mahkamah itu menimbulkan kamarahan masyarakat
Islam di Singapura, sehingga berlaku rusuhan yang dikenali sebagai
Rusuhan Natrah.

Dilaporkan seramai 18 orang terbunuh dan kira-kira 200
orang cedera dalam tragedi itu ketika mereka bertempur dengan tentera
dan polis British, sehingga Singapura diletakkan di bawah perintah
berkurung selama dua hari dua malam.

Dr Fauziah berkata Natrah akhirnya pulang ke Belanda, namun hati dan perasaannya masih melekat di Malaya, ketika itu.
Natrah yang menggunakan nama Bertha pernah kembali ke
rantau ini pada 1999 untuk penggambaran filem dokumentari mengenai
dirinya oleh sebuah syarikat televisyen Belanda.

"Menurut Bertha, beliau hanya merasa bahagia ketika zaman kanak-kanaknya," kata Dr Fauziah melalui emelnya kepada Bernama.
Sebuah filem mengenai Bertha arahan Ben Sombogaart dilaporkan akan dikeluarkan tahun depan. _


Sumber :
Harakahdaily - http://harakahdaily.net/index.php?op...21643&Itemid=1

Jana pendapatan RM5000++ sebulan di >> http://vsomebody.net/
Back to top Go down
View user profile http://vsomebody.net/
ilhamhainy
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
avatar

Female
Posts : 89
Age : 42
Location : seremban
Status : married
Joined : 2009-03-26

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Wed Jul 22, 2009 1:29 pm

mmm.... kasihan ini natrah akhirnya meninggal pada agama asal
Back to top Go down
View user profile http://www.ilhamhainy.blogspot.com
kopiehitam
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja
avatar

Female
Posts : 91
Age : 38
Location : kayangan daa...
Status :
Joined : 2008-04-01

PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   Fri Jul 24, 2009 12:12 pm

Sedih. Tapi itulah ketentuan Allah...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: My Name is Natrah not Bertha   

Back to top Go down
 
My Name is Natrah not Bertha
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Looking to sell/Trade my Bertha Bestraufrung
» H: Augur and Bertha W: Fanatic sisters... or offers.
» Wanted: Bertha Bestraufrung SIster of Sigmar Dramatis Pers.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum III :: Teratak Umum-
Jump to: