HomeGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Jom Borak
Organisasi Teratak
PENAUNG
DYMM Sultan Teratak
DYMM Permaisuri
 
WEBMASTER
 
ADMINISTRATORS
Inspektor Sahab
Bendahara Teratak
 
MODERATORS
Temenggung Teratak
 
TDC's Logo
Designed by:
Latest topics
» PROEXTENDER v3– rm120 WWW.KEDAIBATIN.COM
Sat Nov 26, 2016 2:53 pm by notrex

» Energy Power Pump Murah - Alat Tambah Saiz Zakar
Thu Nov 24, 2016 5:55 pm by notrex

» X-MEN VACUUM PUMP RM180 - 0133066540
Wed Nov 23, 2016 6:07 pm by notrex

» PAM ZAKAR HIGH VACUUM WWW.KEDAIBATIN.COM - RM90
Tue Nov 22, 2016 5:55 pm by notrex

» PAM ZAKAR HANDSOME UP - WWW.KEDAIBATIN.COM
Mon Nov 21, 2016 5:48 pm by notrex

» Bathmate RM180 FREE SHOWER STRAP
Sun Nov 20, 2016 3:09 pm by notrex

» VIMAX DELAY SPRAY - WWW.KEDAIBATIN.COM
Thu Nov 17, 2016 6:12 pm by notrex

»  Topman 3 Malaysia | Topman 3 Pills | RM80 0133066540
Wed Nov 16, 2016 6:51 pm by notrex

» TISU SUPER MAGIC - www.kedaibatin.com
Tue Nov 15, 2016 1:43 pm by notrex

» STUD 100 SPRAY EJAKULASI - www.kedaikuat.com
Mon Nov 14, 2016 6:38 pm by notrex

» PL SUPER GEL - www.kedaibatin.com
Sun Nov 13, 2016 2:07 pm by notrex

» PENIS SLEEVE - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 5:40 pm by notrex

» MACA MEN DELAY SPRAY RM80 - WWW.KEDAIBATIN.COM
Fri Nov 11, 2016 12:27 am by notrex

» Imax Delay Spray - www.kedaibatin.com
Wed Nov 09, 2016 5:53 pm by notrex

» GEL TAHAN LAMA - MEN SECRET GEL
Tue Nov 08, 2016 6:02 pm by notrex

Poll
Teratak Dunia Cyber
Membosankan
8%
 8% [ 3 ]
Biasa sahaja
19%
 19% [ 7 ]
Menarik
50%
 50% [ 18 ]
Amat menarik
22%
 22% [ 8 ]
Total Votes : 36
Top posters
zam
 
zoulle
 
mehatespink
 
nina2519
 
bayu_pagi
 
notme
 
roll_honey
 
irees_natasha
 
notrex
 
jay
 
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests

None

Most users ever online was 70 on Thu Jun 28, 2012 3:31 pm

Share | 
 

 Pasangan Hidup VS Seks!!..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 11:12 am

Pernahkah anda terfikir, mengapa kita sebagai manusia sangat mementingkan soal pasangan hidup? Apatah lagi semasa single, kita mula merasakan bahawa mempunyai pasangan merupakan satu keharusan. Lebih-lebih lagi apabila mempunyai pasangan, dunia ini kita yang punya. Sangat indah dan berbunga-bunga, tidak peduli apa orang lain nak kata, yang penting bersama pasangan

Akan tetapi, apabila kita putus cinta, sebaliknya pula. Dunia rasa gelap, hidup segan mati tak mahu. Bagaikan dihiris sembilu dan ditujah pisau di dalam dada. Sampai ada yang sanggup bunuh diri. Kes seperti ini boleh berlanjutan sehingga berbulan-bulan lamanya. Bahkan bertahun, sehingga ada yang menubuhkan satu group Anti Lelaki atau Anti Perempuan.

Kalau diadakan sebuah portal atau survey di dalam masalah pasangan hidup, saya yakin bahawa hampir semua yang mengetahuinya ingin menempatkan masalah pasangan hidup di dalamnya. Walaupun ada tempat untuk mengadu, akan tetapi ramai yang malu. Cuba tanya kepada sesiapa sahaja, hampir semua mengatakan di dalam kamus hidupnya ada masalah ini yang tersimpan untuk tatapan diri sendiri. Bermula dari masalah bagaimana mencari yang sesuai, membuat pilihan sehinggalah memiliki pasangan hidup.

Apakah ini hasil dari peningkatan hidup dan arus kemodenan masa kini? Atau memang ini lumrah manusia? Atau memang telah ditetapkan olehNYA? Wallahualam.

Jom lihat sejarah asal-usul pasangan hidup :

1. Ketika Allah menciptakan dunia beserta isinya, DIA selalu berkata bahawa hasil ciptaanNYA itu ‘baik’

“Allah melihat bahwa terang itu baik, lalu dipisahkan-Nyalah terang itu dari gelap”

“Lalu Allah menamai yang kering itu darat, dan kumpulan air itu dinamai-Nya laut.

Allah melihat bahwa semuanya itu baik”

“Tanah itu menumbuhkan tunas-tunas muda, segala jenis tumbuh-tumbuhan yang berbiji dan segala jenis pohon-pohonan yang menghasilkan buah yang berbiji.

Allah melihat bahwa semuanya itu baik”

“dan untuk menguasai siang dan malam, dan untuk memisahkan terang dari gelap.

Allah melihat bahwa semuanya itu baik”

“Maka Allah menciptakan binatang-binatang laut yang besar dan segala jenis makhluk hidup yang bergerak, yang berkeriapan dalam air, dan segala jenis burung yang bersayap.

Allah melihat bahwa semuanya itu baik”

“Allah menjadikan segala jenis binatang liar dan segala jenis ternak dan segala jenis binatang melata di muka bumi.

Allah melihat bahwa semuanya itu baik”

“Maka Allah melihat segala yang dijadikan-Nya itu, sungguh amat baik.

Jadilah petang dan jadilah pagi, itulah hari keenam”

2. Hanya dalam satu hal sahaja Allah berkata sesuatu itu tidak baik.

Iaitu waktu IA melihat bahawa manusia yang diciptakanNYA itu sendiri

Allah berfirman: “Tidak baik, kalau manusia itu seorang diri saja. Aku akan menjadikan penolong baginya, yang sepadan dengan dia.

3. Diciptakanlah perempuan, sebagai ‘penolong yang sepadan’. Sejak itu, Allah menganggap pernikahan adalah hal yang serius dan mereka menjadi satu daging (asal-usul bermulanya hubungan seksual suami-isteri).

“Sebab itu seorang laki-laki akan meninggalkan ayahnya dan ibunya dan bersatu dengan isterinya, sehingga keduanya menjadi satu daging”

Seperti dalam firmanNYA, hubungan suami-isteri adalah sesuatu yang Tuhan ciptakan dan merupakan sesuatu yang indah (hubungan seksual suami-isteri).

Selama ini, kita selalu memikirkan bagaimana mencari pasangan hidup? Siapa yang sesuai dengan kita? Apatah lagi hubungan seksual juga menjadi sebahagian besar kehidupan manusia. Masalahnya, kenapa hari ini kita sering mendengar perkara-perkara yang berbeza dengan apa yang difikirkan? Bahkan suami-isteri sering bergaduh dan penceraian berlaku secara meluas tanpa memikirkan kesan dan akibatnya. Hubungan seksual juga disalahgunakan. Kejadian-kejadian rogol dan raba sering dilaporkan.

Sayangnya, manusia merosakkan segalanya. Dunia pertama kali diciptakan dalam keadaan sempurna! Tidak ada penderitaan, fitnah, luka ataupun penderitaan lainnya yang kita alami pada saat ini.

Lalu, apa yang membuat dunia ini berubah? Apakah kerana manusia mulai melakukan hubungan seksual? Kerana makan buah epal terlarang? Atau kerana telah ditetapkan?

Daripada membuat cerita mengapa ini terjadi dan mengapa itu terjadi, baik kita lihat firmanNYA. Menurut firmanNYA, “manusia memutuskan untuk tidak mengikuti peraturan Allah” ini kerana manusia telah melanggar perintah pertamanya, firmanNYA “janganlah kau makan buahnya, sebab pada hari engkau memakannya, pastilah engkau mati” tetapi diingkari peraturan itu dan dilanggarnya. Jadi jangan pelik, kenapa ini-itu berlaku. Telah diingatkan dari awal kejadian.

“Karena itu Allah menyerahkan mereka kepada hawa nafsu yang memalukan, sebab isteri-isteri mereka menggantikan persetubuhan yang wajar dengan yang tak wajar”

“Demikian juga suami-suami meninggalkan persetubuhan yang wajar dengan isteri mereka dan menyala-nyala dalam berahi mereka seorang terhadap yang lain, sehingga mereka melakukan perkara sumbang, lelaki dengan lelaki, dan karena itu mereka menerima dalam diri mereka balasan yang setimpal untuk kesesatan mereka”

Lalu, apakah tujuan pernikahan itu setelah apa yang terjadi hari ini?

Kesimpulannya, langsungnya pernikahan atau tidak bukanlah persoalannya, akan tetapi cara bagaimana kita menjalankan kewajipan kita sebagai manusia untuk taat padaNYA.

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
areDIKA
Temenggung
Temenggung


Male
Posts : 470
Age : 35
Location : putrajaya
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 11:47 am

iye jugak..
bila manusia mula meninggalkan apa yg patut dikerjakan maka terjadilah urusan yg merosakkan, bukan setakat dunia tetapi kepada kehidupan manusia itu sendiri
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 12:03 pm

erm tulah..
berpikrlah sebelum melakukan apa jua..
baik mahupun buruk..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
areDIKA
Temenggung
Temenggung


Male
Posts : 470
Age : 35
Location : putrajaya
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 12:06 pm

kita mudah menyalahkan org lain atas kesilapan yg kita tak sedari
sama- sama lah kita berusaha utk perbaiki diri dan sesiapa yg terdekat dgn kita
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 12:09 pm

tu la..seringkali kita menyalahkan org lain
padahal tue kesalahan diri sendiri..semua yg berlaku
hanya untuk menutup keburukan diri..padahal yg buruk lebih
jelas n nyata diketahui org n yg baik hanya kita saja yg tau..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
areDIKA
Temenggung
Temenggung


Male
Posts : 470
Age : 35
Location : putrajaya
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 12:22 pm

terbaca dalam thread teratak kekeluargaan tu.. ttg kesatlah air matamu wahai wanita

rasa damai jehati ni membaca cerita tu nina...

mungkin sebab segalanya dalam konsep ilmiah dan berunsur rohaniah..
Back to top Go down
View user profile
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 12:27 pm

mybe kut aredika..
tapi citer tu panjang..
ada yg tak suker baca panjang2..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
areDIKA
Temenggung
Temenggung


Male
Posts : 470
Age : 35
Location : putrajaya
Joined : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Wed Jul 09, 2008 12:34 pm

dika tak kesah panjang ke pendek ke..

tapi kalau nak tahu/ dapatkan ape2 ilmu kena membaca kan..
kita tgk je le siapa yg membacanya pasti akan meninggalkan kesan jugak, tak byk sekurang-kurangnya sedikit..

*Cuba tanya kepada sesiapa sahaja, hampir semua mengatakan di dalam kamus hidupnya ada masalah ini yang tersimpan untuk tatapan diri sendiri. Bermula dari masalah bagaimana mencari yang sesuai, membuat pilihan sehinggalah memiliki pasangan hidup.

boleh diatasi ke perkara ni kalau tak betul2 memahami..?
Back to top Go down
View user profile
irees_natasha
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 1332
Age : 34
Location : .. My Heart ..
Status : .. My Love ..
Joined : 2008-04-03

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Fri Jul 11, 2008 1:49 pm

tetarik dengan artikel nii ...

setiap manusia tidak lari dari melakukan kesilapan ....
pokok pangkalnya adalah diri kita sendiri ...
setiap masalah ada ada jalan penyelesaian nya ... fikirlah yang terbaik untuk masa depan .... dan yang paling penting apa pun biar la datang dari hati yang IKHLAS bukan TERPAKSA

_________________


" ... tiada insan suci yg tidak mempunyai masa lampau ...
    ... tiada insan berdosa yg tidak punyai masa depan ..."
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/ivynatasha2002
RfZ
Ahli Mangku Negara (A.M.N)
Ahli Mangku Negara (A.M.N)


Male
Posts : 111
Age : 32
Location : Selangor
Status : Single
Joined : 2008-06-17

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Fri Jul 11, 2008 4:51 pm

Good info utk semua....
Hidup berpasangan adalah sunnah Rasulullah s.a.w.....hendaklah usahakannya dgn gigih dan seikhlas hati..tiada dusta atau mainan kata.setiap yg berlaku hanya Tuhan sahaja yg Mengetahui....
Jujur & ikhlas dlm percakapan dan perlakuan, dengan izinNya kita akan peroleh keberkatan....InsyaAllah
Back to top Go down
View user profile http://tdckita.foromotion.com
nina2519
Temenggung
Temenggung


Female
Posts : 2324
Age : 31
Location : ~Jin Bertendang~
Status : ~ Single Tak single Sangat Laa ~
Joined : 2008-04-04

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Thu Jul 17, 2008 12:47 pm

insyaallah keberkatan yg diperoleh
akan buat kita jgn lalai n alpa..

_________________
.:: Belajarlah Bersyukur Dengan Jodoh Anugerah Tuhan..
Usah Mendambakan Teman Secantik Balqis, Andai Dirimu
Tidak Seindah Sulaiman.. Mengapa Diharapkan Teman
Setampan Yusof, Andai Dirimu Tidak Setulus Zulaikha...
Tak Perlu Mencari Seistimewa Khadijah, Andai Dirimu T
idak Sesempurna Rasulullah SAW ::.
Back to top Go down
View user profile http://arosamutiara-neina.blogspot.com/
apatz
Darjah Setia Di Raja
Darjah Setia Di Raja


Male
Posts : 325
Age : 35
Location : keyel
Status : baker bakery
Joined : 2008-08-14

PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Thu Sep 18, 2008 12:12 am

~gud info..kene kawen cepat2

MORAL: perempuan utk lelaki..bukan lelaki untuk lelaki..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pasangan Hidup VS Seks!!..   Today at 7:40 pm

Back to top Go down
 
Pasangan Hidup VS Seks!!..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Deepali Pansare *Pic*
» 'Make us laugh' Game

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Komuniti Teratak :: Teratak Forum I :: Teratak Keagamaan-
Jump to: